Da dijamanti nisu samo ukras, već i bogati vitaminima, pravi je dokaz crveni dijamant koji je u Hrvatsku stigao iz Kamčatke.

Galerija


Riječ je o sibirskoj borovnici koja se rijetko uzgaja u našim krajevima, no ipak uspjeva u Podravskim Podgajcima. Sibirska borovnica stigla je iz Rusije, a poljoprivrednici su ju prepoznali jer podnosi niske temperature čak do - 47. U Podravskim Podgajcima nalazi se plantaža od 1250 sadnica sibirske borovnice. Radi se o prvoj ovakvoj plantaži u Slavoniji. 

Vezani članci Siromaštvo u Slavoniji - 3 U Slavoniji raste broj siromašnih, socijalne samoposluge su pretrpane: "Nas devet je dobilo otkaz, kako ćete dalje živjeti..." Menu za jači imunitet - 5 Kako se ispravno hraniti u doba korone? Stručnjakinja nam je složila jelovnik za jačanje imuniteta

Tanja Ćosić, uzgajivačica sibirske borovnice, otkrila je od kuda ideja za ovakvom plantažom.

"Sasvim slučajno. Prijatelj je nešto pogledao na internetu i vidio da bi uvjeti bili dobri za uzgoj i odlučili smo se probati", kazala je Ćosić i objasnila kada kreće i koliko traje berba, te koliko je radnika potrebno za berbu. 

"Ova zima je bila nešto blaža, pa je berba krenula nešto ranije, krajem travnja. Berba traje još koji dan i to je to. Naši radnici su obitelj i prijatelji", objasnila je. 

Sibirska borovnica ima specifičan grm, a Ćosić objašnjava kako se radi o "malom grmiću koji daje fine i zdrave plodove", te da se uzgoj isplati. "Cijena sama po sebi je dosta dobra. Košta 120 kuna, ekološki uzgoj, no s obzirom na koronu ove godine, kilogram sada košta 100 kuna", kazala je. 

Napomenula je kako su ove godine bili zakinuti za prodaju na tržnicama, te su se odlučili za oglašavanje putem društvenih mreža. Ipak, priznaje da najviše prodaju zbog usmene predaje. 

Sibirska borovnica je dobra za krv. "Ona krv čisti i to djeluje na ostale organe. Jača imunitet, antikancerogena je, dobra je za urinarni trakt, a imamo informacija i da dobro djeluje i za potenciju", kazala je. 

Zanimljivo je da ju Japanci sade kada odlaze u mirovinu da si osiguraju bolji život, ali i duži - jer su uvjereni da borovnica produljuje život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr