Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žbogar je uvjeren da će Slovenija arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem, a ako ne, onda će se žaliti.


Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je uvjerenje da će Slovenija odlukom arbitraže s Hrvatskom dobiti kontakt s otvorenim morem, a u slučaju negativne odluke po Sloveniju službena Ljubljana bi se žalila na presudu.

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjednici u Ljubljani pokušali upasti u medijsku kuću, razbili staklo na vratima. Napadnut je i snimatelj Slika nije dostupna Karl Erjavec očekuje pravorijek u arbitraži s Hrvatskom početkom 2015.

Prema arbitražnom sporazumu, arbitri imaju zadaću da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem, rekao je Žbogar na tribini u Ljubljani o arbitraži na kojoj je pozvao Slovence da na referendumu 6. lipnja glasuju za konačnu potvrdu sporazuma. Žbogar je uvjeren da će Slovenija presudom arbitraže dobiti neku vrstu kontakta s otvorenim morem. Ukoliko arbitri ne bi odredili kontakt s otvorenim morem, Slovenija bi se na njihovu presudu žalila, najavio je Žbogar.

Dodao je je da je arbitražni sporazum povoljan za Sloveniju i da stvari tako vide i u Europskoj uniji, a okončanje graničnog spora pomoći će Sloveniji u unaprjeđenju odnosa s Hrvatskom. Na tribini koju je organizirala ljubljanska općina sudjelovali su i gradonačelnik Zoran Jankovič te dugogodišnji slovenski predsjednik Milan Kučan, a obojica su se zauzela za potvrdu arbitražnog sporazuma.

Kučan je rekao da se osobno zauzimao za bilateralni dogovor s Hrvatskom jer to omogućava pravednije rješenje, te da mala država poput Slovenije može imati istaknutiju ulogu u međunarodnim odnosima ako dosljedno poštuje načela koja vrijede u međunarodnoj zajednici. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju