Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neukusni verbalni ispad

HGK prijavio Hrvoja Bujasa pravobraniteljici za ravnopravnost spolova: "Direktno, besprizorno i seksistički vrijeđa sve zaposlenice Komore" "

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska gospodarska komora prijavila je Hrvoja Bujasa pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a razmišljaju i o daljnjim pravnim koracima .

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika izjavio je tijekom gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2, kako je Hrvatska gospodarska komora institucija za uhljebljivanje ljubavnica.

HGK je izdala priopćenje u kojem navode kako će protiv Bujasa poduzeti pravne korake, te kako Bujas ovom izjavom direktno, besprizorno i seksistički vrijeđa sve zaposlenice Komore koje, navode,  odgovorno obavljaju svoj posao.

"Mnoge od njih su visokokvalificirane stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom iz privatnog sektora, a g. Bujas si dopušta javno ih i neosnovano vrijeđati i prozivati. U HGK se ponosimo činjenicom što više od tri četvrtine naših zaposlenika čine žene i smatramo to našom velikom snagom", navodi HGK u priopćenju. 

Kažu kako mjesecima trpe kritike, za koje vjeruju da, neovisno o njihovoj neutemeljenosti, kao aktivisti imaju pravo.

"Trpimo uvrede i laži, no ovim je prijeđena svaka granica. Nikome, pa ni g. Bujasu, nećemo dopustiti da ponižava naše djelatnice i njihove obitelji. Kategorizirajući ih na takav način u svrhu vlastite agende otkrio je puno o sebi. 

Njegov krajnje neukusni verbalni ispad smo zato prijavili Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a razmišljamo i o daljnjim pravnim koracima, kako za ovo vrijeđanje, tako i za druge izgovorene klevete", zaključno navode u priopćenju. 

Priopćenje povodom izjave predsjednika Udruge Glasa poduzetnika 

Priopćenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova prenosimo u cijelosti: 

"Primili smo pritužbu na medijski istup predsjednika Udruge Glasa poduzetnika, Hrvoja Bujasa, u televizijskoj emisiji „Nedjeljom u 2“ od 13. prosinca 2020. u kojoj je, izražavajući svoj stav o radu Hrvatske gospodarske komore (HGK), izjavio da je HGK „zapravo je mjesto uhlebljivanja kvazigospodarstvenika, rekao bih, a i mnogih koji su politički vezani sa njima. Dakle, ako želite svoju ljubavnicu, svog stranačkog druga, prijatelja, negdje riješiti i smjestiti i kvalitetno i adekvatno ga platit, a to znači desetke tisuća kuna, onda ćete ga lijepo staviti u HGK“.

Budući da se radi o osobi koja je na čelu jedne udruge poduzetnika, dakle pravne osobe, te da je svoje stavove izrekla u javnom prostoru i kasnije bila citirana u drugim medijima („Bujas u Nu2: HGK je institucija za uhljebljivanja ljubavnica i parapoduzetnika“, Index.hr, 13.12.2020.), Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova još jednom ukazuje na društvenu odgovornost javnih osoba za javno izrečene stavove.

Ne ulazeći u analizu svih stavova koje je Hrvoje Bujas izrazio tijekom emisije, jer za to nije nadležna, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ovlaštena je, sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, ukazati na činjenicu da se kritika nečijeg rada ne smije temeljiti na uvredljivom, omalovažavajućem ili ponižavajućem prikazivanju osoba temeljem spola. Gospodin Bujas je, obrazlažući svoj negativan stav prema HGK-u kao instituciji, između ostalog, naveo i to da su žene u HGK zaposlene kao nečije „ljubavnice“, što je vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje svih djelatnica HGK temeljem spola.

Umjesto argumentirane kritike rada institucije, na koju ima pravo, g. Bujas je sugerirao da sve žene koje tamo rade nisu kvalificirane za svoj posao, već da su postavljene isključivo zbog svog ljubavničkog (spolnog) odnosa.

Zakon takav seksistički pristup prepoznaje kao diskriminatoran jer se spol uzima kao relevantna i jedina osnova vrednovanja (u ovom slučaju obezvređivanja) nečijeg rada, sposobnosti ili postignuća, a što je zabranjeno čl.16st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Kao što uvijek naglašavamo u svim reagiranjima na seksističke izjave, javne osobe svojim ponašanjem i načinom izražavanja postavljaju standarde javnog komuniciranja i daju primjer drugima pa snose i veću društvenu odgovornost za izrečeno. Stoga su dužne voditi računa o tome da svoje stavove ne temelje na seksizmu, odnosno da ne vrijeđaju, omalovažavaju ili ponižavaju osobe temeljem njihovog spola.

Naglašavamo da korištenje seksizma u javnom govoru uvijek ukazuje na to da osoba koja se seksizmom koristi nema dovoljno snažne argumente kojima bi opravdala svoje stavove ili kritiku nekoga ili nečega.

Podsjećam još jednom na Preporuku o prevenciji i suzbijanju seksizma (Recommendation CM/Rec(2019)1) koju je prošle godine usvojio Odbor ministara Vijeća Europe i koja, između ostalog, ističe da su jezik i komunikacija bitne komponente ravnopravnosti spolova te da je nestereotipna komunikacija dobar način obrazovanja, podizanja svijesti i sprečavanja seksističkog ponašanja i uklanjanje seksističkih izraza", navodi se u priopćenju. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene