Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ostavljenih štenaca je kao u priči

Grozna navika Hrvata i ove godine uzela maha: Skloništa za životinje ljeti pucaju po šavovima

Sve je više napuštenih pasa u skloništima (Foto: Dnevnik.hr)
Sve je više napuštenih pasa u skloništima (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Saša Španović (Foto: Dnevnik.hr) Saša Španović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vedrana Dorogi (Foto: Dnevnik.hr) Vedrana Dorogi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sve je više napuštenih pasa u skloništima (Foto: Dnevnik.hr) Sve je više napuštenih pasa u skloništima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Psi Saše Španović, profesionalne čuvalice mačaka i šetačice pasa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Nevjerojatna i grozna navika Hrvata i ove godine uzela je maha. Zbog vlasnika koje svoje ljubimce ostavljaju kada odlaze na godišnji odmor, skloništa za životinje ljeti pucaju po šavovima.

Alternativa itekako postoji pa je tako sve više hotela za pse i mačke. Nažalost, ostavljenih štenaca je kao u priči. Dumovec ljeti doslovno puca po šavovima, a trenutačno skrbe za 300tinjak životinja. U skloništima ima i starijih pasa, a jedan od njih je i Orson koji je došao u sklonište 12. lipnja s 5 godina, a pronađen je napušten kako luta po cesti. Psi su uglavnom ostavljeni u ljetnim mjesecima kada vlasnici odlaze na godišnji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBILAZAK KUĆANSTAVA Komunalni redari u pratnji policije u kontroli: Ukoliko niste čipirali svog psa, učinite to što prije, kazne su velike Udomljeni psi (Foto: Dnevnik.hr) udruga šapica Deda ima 23 godine, Milivoj nema nijedan zub, a Amber i Leri hodaju na tri noge. Kako su se psi koje nitko nije htio svima uvukli pod kožu

„Nažalost i to se išto dešava. Znamo pronaći pse s mikročipom, ali se više ne može doći do vlasnika“, kaže Darko Ozmec iz skloništa za životinje Dumovec.

Opcija itekako ima. Jedna od njih je i hotel za pse gdje se psi mogu zbrinuti za 150 kn na dan.

„Dolazi nam puno ljudi, postaju sve svjesniji da pas nosi odgovornost kao kućni ljubimac te da to nije nešto kratkoročno do prvog problema“, kaže Vedrana Dorogi, suradnica u hotelu za pse.

No, nesavjesnih vlasnika nagledala se Saša Španović, profesionalna čuvalica mačaka i šetačica pasa. Od tri psa koja šeta, dva su njezina jer su ih vlasnici doveli na čuvanje i odlučili da ih više ne žele.

„Imali smo situaciju s mačkama gdje bi s obzirom da mačke ne trebaju čipirati po zakonu kao što se trebaju psi, znali ostaviti mačke i više nikad se ne javiti“, kaže Španović.

Frenki je također jedan od ostavljenih pasa. Njegova sadašnja vlasnica Vesna pojašnjava kako ga ja pronašla.

„Bacio ga je na cestu, godinu dana je bio po cesti i šetao pesek. Takvog čovjeka treba na trg malo ga sasjeći s nožićem i sa soli. Tad bi bilo pravde na svijetu, a ne životinjica da se pati“, kaže Vesna.


Postoje kazne za napuštanje životinja i to do 30 tisuća kuna, ako se vlasniku uđe u trag. No, one se rijetko naplaćuju. Prošle godine bilo je 300tinjak kazni, uglavnom za puštanje ljubimaca bez nadzora.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Dumovec puca po šavovima: "Ako želite udomiti psa, dođite k nama!" Psi iz Dumovca traže dom (Foto: Dumovec) Psi iz Dumovca traže dom (Foto: Dumovec) Foto: Dumovec Pas Dino iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Pas Dino iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Foto: Dumovec Pas Forint iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Pas Forint iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Foto: Dumovec Pas Frank iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Pas Frank iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Foto: Dumovec Pas Franka iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Pas Franka iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Foto: Dumovec +1 Pas Laris iz Dumovca traži dom (Foto: Dumovec) Hrvatska Dumovec puca po šavovima: "Ako želite udomiti psa, dođite k nama!" 1/7 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene