Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da je netko prije nekoliko godina rekao da će na hrvatskim sudovima odgovarati visoki časnici iz Oluje, nitko u to ne bi povjerovao. No, u očajničkom pokušaju da se udovolji haškoj potrazi za topničkim dnevnicima iz Oluje, naši izgleda šalju u Haag prvo što im padne pod ruku.


Umirovljeni brigadir Roko Mijić iz Splita, član najužeg stožera iz Oluje, zamjenik zapovjednika Ante Kotromanovića u Operativnoj grupi Sinj, okrivljen je za skrivanje dokaznih dokumenata. Mijić zaprepašteno tvrdi, riječ je o kartama koje nemaju apsolutno nikakvu važnost, no prijeti mu kazna od tri godine zatvora. U sličnoj situaciji je cijela grupa časnika HV -a Zbornog područja Split koji su u lipnju pozvani u policiju. Rečeno im je kako trebaju malo pomoći oko istine o Oluji. 'Ja sam gospodu iz MUP-a pitao jesam li osumnjičenik, treba li mi odvjetnik. Rekli su da ni govora, da je to samo razgovor', kaže umirovljeni brigadir. 

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović primio Sergea Brammertza Slika nije dostupna 'Ni haški tužitelj neće imati razloga reći da ne surađujemo'

>> 'Topnički dnevnici': 'Daj nekoga, bilo koga!'

Nakon razgovora, policajci koji su u splitsku zgradu policije stigli iz Zagreba, zamolili su Mijića da ih odvede u svoju kuću u Sinju gdje je boravio za vrijeme Oluje. Nije bilo pretresa, on im je, kaže, sam ponudio sve što je imao. Bio je u formaciji koja nije ni imala dalekometno topništvo. 'Dao sam im diplomski rad Oluje koji smo radili ja i moj mentor, general Ademi. Uzeli su to, i slučajno se našla jedna ili dvije karte pozicije. Pitali su što je to. Ja sam im objasnio da je to karta pozicije za pješaštvo koje nema veze s topništvom te da to nije arhivska građa', kazao je Mijić koji je mislio da će svojim iskazima u policiji o Oluji pomoći Gotovini. Ali ministarstvo pravosuđa je sve izjave i dokumente uz blagoslov politike poslalo haškom tužitelju. Mijić je optužen zbog skrivanja dokumenta. Došao je i sudski poziv, bez ikakvih objašnjenja. 'Bez ikakva uvoda, obrazloženja, optužnog akta unutra... Jednostavno šokantno', zaprepašten je Mijić. 

Stožerni brigadir Ante Kotromanović, koji je bio zapovjednik operativne grupe Sinj, žestoko je revoltiran. Kaže, Vlada žrtvuje časnike Hagu. 'Ja sam siguran zato što sam vidio na primjeru časnika 7. gardijske brigade koji je dobio 6 mjeseci uvjetno samo zato jer je imao kartu pozicije. To je jedan najobičniji dokument koji nije ni strogo povjerljiv i koji se može zateći kod svih nas koji smo bili u Domovinskom ratu', kazao je Kotromanović.

Za djelo skrivanja dokumenta prijeti i do tri godine zatvora. 4. studenog, grupa časnika HV -a kao okrivljenici se moraju pojaviti na Općinskom sudu u Splitu.