Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anto Đapić:

'Proces Draganu kao da se vodio u Srbiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političari su šokirani obrazloženjem australskog suda da bi Vasiljković bio osuđen zato jer je Srbin.

Većinu ljudi sama odluka Vrhovnog suda Australije da se ne izruči kapetana Dragana Hrvatskoj nije toliko iznenadila kao što ih je zgrozilo obrazloženje da postoji 'osnovana sumnja za vjerovanje da bi mu se mogla uskratiti osobna sloboda temeljem njegove nacionalnosti'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog nove žalbe Kapetan Dragan ostaje u Australiji do 2012. godine? Slika nije dostupna Čeka u zatvoru Kapetan Dragan podnio još jednu žalbu sudu

>> Australija odbila izručiti 'kapetana Dragana'

Cijeli postupak oko izručenja Dragana Vasiljkovića pokrenut je u doba kada je ministrica pravosuđa bila Vesna Škare Ožbolt koja je za Dnevnik.hr rekla da jako razočarana i da joj je uništen današnji dan nakon što je čula jutros ovu vijest.

'Ja sam pokrenula pravnu proceduru, aktivirala pravnu službu i odvjetnički tim te dostavila potrebnu dokumentaciju, ali ne znam što su i kako poslije mene radili ministri Ana Lovrin i Ivan Šimonović. Ono što znam je da je procedura iznimno kompleksna. Postoje samo tri mogućnosti: ili procedura nije precizno vođena, ili im dokazi nisu bili dovoljno snažni, ili je to političko pitanje. Ne vidim drugu mogućnost', rekla nam je Vesna Škare Ožbolt. Bivša ministrica ne vjeruje kako je ovo pobjeda srpskog lobija jer smatra da je nevjerojatno da srpski lobi može utjecati na Vrhovni sud. Škare Ožbolt smatra da Vlada apsolutno treba reagirati nakon ovakve presude i razmotriti neke druge pravne procedure. 'Ratni zločin nikada ne zastarijeva, tako da uvijek postoje neke mogućnosti', zaključila je na kraju Škare Ožbolt.

Đapić: Jasno je da je ovo pobjeda srpskog lobija

Predsjednik HSP-a Anto Đapić kaže kako nije niti malo iznenađen ovakvom odlukom australskog suda. 'Za mene ova odluka nije uopće senzacionalna. Procedura je dugo trajala i svatko tko imalo nešto zna o Australiji, nije mogao očekivati drugo. Jasno je da je ovo pobjeda srpskog lobija koji je tamo jako snažan. Čini se da su Australci ovaj postupak shvatili kao političko a ne pravno pitanje. Da je neka druga zemlja, možda bi imali drugačiji ishod, a ovako je gotovo kao da se postupak vodio u Srbiji', rekao je Đapić za Dnevnik.hr. Predsjednik HSP-a smatra također da je strašno obrazloženje da bi Vasiljković mogao biti optužen zato jer je Srbin. 'Vlada bi na to trebala reagirati, barem poslati diplomatsku notu. To je strašno', rekao je Đapić.

Pančić: Očito i australsko pravosuđe treba rekonstrukciju

Ivica Pančić, saborski zastupnik SDP-a i branitelj Vukovara, smatra da ovo znači da i australsko pravosuđe treba rekonstrukciju kao neka na našim prostorima. Pančić se slaže sa Đapićem da je ovo pobjeda jakog srpskog lobija: 'Ne znam koje su druge mogućnosti. Jasno je da je tamo srpski lobi jak, kao u ostalim anglosaksonskim zemljama. Iako treba napomenuti da je unatoč svim tim razlozima trebalo Velika Britanija nedavno izručila Španovića'. Pančić kaže da se ovdje ne radi o nekom malom zločincu, nego o jednom od glavnih zapovjednika pod kojim su učinjeni neki od najstrašnijih zločina, pa je tim nevjerojatnije obrazloženje da bi ga mi osudili zato što je Srbin.

Smatarate li da je odluka o neizručenju donesena zbog srpskog lobija?

  • Apsolutno
  • Da
  • Ne
  • Nikako
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene