Prije 11 godina Grad Dubrovnik Razvoj golfu dao je Tvrđavu Imperijal u koncesiju. To je bilo vrijeme razvoja megalomanskog projekta Golf kompleksa na Srđu. No nakon što su hrvatski sudovi ukidali dozvole i odluke projekt je stao. Investitor je tužio državu, a tvrđava se nije privela svrsi. U četvrtak je Imperijal vraćen u ruke grada.

Galerija +0 Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš

Dubrovačko gradsko vijeće jednoglasno je utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal Srđu.

Vezani članci Mačka Anastazija - 3 Rasplet priče o maci Anastaziji koja je postala dubrovački simbol: "Imat će najbolju moguću zdravstvenu skrb i deluxe uvjete" Srđ - Nova arbitraža protiv Hrvatske - 3 Zbog Srđa opet arbitražni postupak protiv Hrvatske: "Cijeli ovaj projekt temelji se na korupciji"

Pet godina za svaku sjednicu gradskog vijećea lista ''Srđ je grad'' predlagala je ovu točku. I sami su bili iznenađeni kada je sinoć prihvaćena.

''Odluka je jako važna jer mi konačno vraćamo jedan dug građanima. Tvrđava Imperijal je bila uzeta s namjerom da se u njoj uredi muzej Domovinskog rata i da se tvrđava rekonstruira. Ništa od toga nije napravljeno. To je trebalo biti gotovo u 8. mjesecu 2014. godine'', kaže Nikša Selmani, gradski vijećnik inicijative ''Srđ je grad''.

Đuro Capor iz inicijative ''Srđ je naš'' kaže da će se i dalje boriti protiv postojećih dozvola za projekt jer se on ''punih 15 godina temelji na nezakonitim odlukama, korupciji, pogodovanju, gaženju referendumske volje građana''.

''Umjesto da imamo na Srđu imamo sportsko-rekreacijski centar za građane, kao što se to i predviđa prostornim planovima, tamo je projekt metastazirao u nekretninski golf resort u kojem građani nemaju što tražiti'', rekao je Capor.

Branitelji oduševljeni

Odlukom su oduševljeni dubrovački branitelji. Iako je u petak ujutro na Srđu bilo tmurno, djelatnici Muzeja domovinskog rata itekako su vedri. Zbog odnosa s tvrtkom Razvoj golf godinama tvrđava stoji devastirana, kao i cesta koja vodi do nje. Sada se nadaju kako će se vrlo brzo pristupiti obnovi.

''Mi na stalnom postavu radimo već 12 godina i nadamo se da ćemo konačno moći prezentirati u obnovljenoj tvrđavi, u povijesnim prostorima cijelu građu koju smo više od desetljeća sustavno prikupljali'', rekla je Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata.

Iz tvrtke Razvoj golf poručuju da su neugodno iznenađeni odlukom Gradskog vijeća, da su ispunili sve obveze i da je odluka o raskidu protupravna i neutemeljena te da će, kada ju zaprime, odlučiti o pravnim koracima. Upozoravaju i na arbitražu.

Odluka neće utjecati na arbitražu

''Tvrđava Imperial je sastavni dio projekta Golf Park Dubrovnik. Podsjetimo, zbog navedenog je investitor protiv Republike Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak s ciljem naknade štete, a ova odluka o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji sigurno će imati utjecaja i na taj postupak'', stoji u odgovoru Razvoj golfa.

Gradonačelnik Dubrovnika poručuje da su se konzultirali s pravnicima, te da odluka neće utjecati na arbitražu. ''Sam natječaj za koncesiju tvrđave Imperijal nema ama baš nikakve veze, direktne veze, s projektom Golf Razvoja'', kaže dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Razvoj golf arbitražu je pokrenuo s argumentom kako Republika Hrvatska koči projekt. Spominju se iznosi odštete od nekoliko stotina milijuna eura. U kojoj je uopće fazi postupak, pitali smo Državno odvjetništvo, no odgovor nismo dobili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju