Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumanute cijene

Smrt je skupa! Zbog visokih cijena pogreba kremiranje postaje sve popularnije

Groblje
Groblje Foto: Ante Cizmic/Cropix
Cijene pogreba sve su veće, zbog čega je kremiranje preminulih postaje sve popularnije.

U Hrvatskoj, uz sva ostala poskupljenja, rastu i cijene pogreba, one znatno variraju od regije do regije, a postupno se mijenja i način ukopa pokojnika jer je sve popularnije kremiranje.

"U Zagrebu su cijene ispraćaja pokojnika posljednjih godina najviše rasle u segmentu pogrebene opreme, a sve je popularnije kremiranje koje je jeftinije od tradicionalnog ukopa", rekao je Hini Renato Habulin iz tvrtke za pogrebne usluge Habulin.

Prosječna cijena u Zagrebu oko 2000 eura

Prosječan ispraćaj pokojnika u Zagrebu, što uključuje lijes, prijevoz preminulog, glazbu ili zbor i ostalo što je sastavni dio oproštaja stoji otprilike 2000 eura. Naravno, cijena može biti znatno viša ili niža, ovisno o opremi i dodatnom sadržaju.

Cijena kremiranja, doznaje se u Zagrebačkom holdingu, iznosi 146 eura, a tome treba dodati cijenu kontrolnog pregleda umrlog prije kremiranja od 21,4 eura. Uporaba rashladne komore po danu, takozvana ležarina, iznosi 16,4 eura.

Pročitajte i ovo Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija

Josip Behin iz Koprivnice kaže da su cijene pogrebnih usluga u Podravini u zadnje vrijeme rasle u prosjeku 20 posto, a neki su pogrebnici poskupjeli i do 35 posto.

Osnovni ispraćaj pokojnika koji je za života osigurao grobno mjesto Podravce stoji otprilike 1000 eura, a ovisno o specifičnim željama obitelji cijena može znatno porasti.

Ispraćaj pokojnika na kremiranje je dosta skuplji jer cijenu povećava prijevoz preminule osobe i ekološki lijes. Ponekad cijena raste zbog ležarine, jer nerijetko se na kremaciju čeka i po nekoliko dana.

Kremiranje sve popularnije

Ipak, kremiranje na kraju može ispasti povoljnije jer je kazeta za polaganje urne dvostruko jeftinija od klasičnog grobnog mjesta u Koprivnici.

Kremiranje je u očitom porastu i ono se više ne tabuizira kao nekad, kaže Behina. U Koprivnici je sve popularnije, iako je još uvijek ispod 50 posto, no nekada je na 200 pokojnika samo jedan bio kremiran.

Pročitajte i ovo Josipa Plesić (prije Rimac) i Ivan Turudić PLENKOVIĆEVA NOVA AFERA "Kao da su na nekom jeftinom erotskom sajtu": Pljušte reakcije na poruke Turudića i Rimac, oglasio se njezin odvjetnik

U Osijeku nema ispraćaja koji košta ispod 1000 ili 1300 eura. U računicu ulazi lijes čija početna cijena iznosi 400-njak eura, a gornja granica je samo nebo.

Pritom su kremiranja u Slavoniji izuzetak, a osječki krematorij trenutno ne funkcionira pa se kremacije pokojnika privremeno organiziraju u zagrebačkom krematoriju,

Dubrovnik među najjeftinijima u Hrvatskoj

Što se Dubrovnika tiče, iz tamošnje tvrtke Boninovo kažu da cijena ispraćaja iznosi 227 eura. U nju je uključeno korištenje dvorane za ispraćaj, uređenje odra, nošenje pokojnika do groba, otvaranje i zatvaranje grobnice, polaganje lijesa u grobnicu i odstranjivanje i zbrinjavanje vijenaca.

Kad se tome doda cijena lijesa koja iznosi otprilike 400 eura, mada lijes može biti i znatno skuplji, te ostalih usluga poput oblačenja pokojne osobe, dolazi se do prosječne cijene od 1000 eura.

"Znam, među najjeftinijima smo u Hrvatskoj, što nitko ne bi vjerovao za Dubrovnik“, rekao je Hini direktor Boninova Marijan Dadić.

Pročitajte i ovo Spašavanje žrtava potresa u Turskoj Poginulo više od 50.000 osoba Turska se prisjeća najveće katastrofe modernog doba: "Nemam više obitelji, nemam vrata na koja bih mogao pokucati"

Što se kremacija tiče, u dubrovačkom dijelu Hrvatske ona je rijetkost. Razlog je tradicijske prirode, kao i cijena prijevoza pokojnika do krematorija.

Crkva: Kremiranje se ne protivi kršćanskoj vjeri

Na brojnim ceremonijama kremiranja sudjeluju svećenici, koji se bez problema odazivaju na takve ispraćaje, ali njihova tijela, kao i tijela časnih sestara, kad im srce prestane kucati, polažu se isključivo u grob.

Iz Varaždinske Biskupije ističu da je od 1963. godine stajalište Crkve da se kremiranje ne protivi kršćanskoj vjeri, ako odluka za to nije posljedica nijekanja kršćanskih dogmi, sektaškoga duha ili pak mržnje protiv katoličke vjere i Crkve.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela

Prema učenju Crkve, pogrešan odnos prema vjeri ne odnosi se samo na motiv čina kremiranja, nego i na odnos prema zemaljskim ostacima pokojnika nakon spaljivanja.

"Da bi se izbjegla svaka panteistička, naturalistička ili nihilistička dvosmislenost, nije dopušteno prosipati pepeo u zrak, na tlo ili u vodu, odnosno čuvati kremirani pepeo kao uspomenu na pokojnika, u komadima nakita ili drugim predmetima", navode iz Biskupije.

Dakle, u slučaju da je pokojnik dopustio kremiranje i prosipanje vlastitoga pepela u prirodi zbog razloga protivnih kršćanskoj vjeri, sprovod se mora uskratiti.

Mogućnost da tijelo pokojnika koristi razvoju medicine

Postoji još jedna solucija, a namijenjena je osobama koje pristanu da njihovo beživotno tijelo koristi razvoju medicine.

Zagrebački Medicinski fakultet nudi opciju da nakon smrti tijelo pokojnika o svom trošku preuzme njihov Zavod na anatomiju – riječ je o plemenitom činu jer tijelo koriste za edukaciju studenata i liječnika.

Pročitajte i ovo Izraelsko bombardiranje palestinskog grada Khan Yunisa Deseci mrtvih Izrael napao sigurnu zonu, bombardiran i vrtić: "Djeca su tek zaspala i odjednom je počelo"

Nakon nekog vremena pokojnika se kremira, a urna polaže u novoizgrađenu grobnicu Zavoda za anatomiju na Krematoriju Mirogoj.

Također, Medicinski fakultet omogućava i da se, po želji pokojnika, njegovo tijelo nakon izobrazbe studenata i liječnika vrati u obiteljsku grobnicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene