Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Remen se stegnut do kraja

Zbog poskupljenja štedimo i na hrani, što je sljedeće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani su primorani na štednju i zbog sve većih cijena hrane. Poskupjelo je meso, junetina i svinjetina, a i poskupljenje ostalih namirnica, čini se, samo je pitanje vremena.

Subota je ujutro, tržnice pune, ali, ljudi oprezniji. Ne kupuje se više svašta i gleda se svaka lipa. Kupci sami priznaju kako sada kupuju samo ono što je nužno, a i trgovci kažu kako se kupuje manje.

Pročitajte i ovo Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu" Poskupljenje: Ilustracija - 5 Od 1. ožujka Stiže novi val poskupljenja? Hrana, piće, higijenski proizvodi, pelene... "Doći će do određene korekcije cijena"

To ni ne čudi. Cijene junetine i svinjetine u cijeloj Europi, tako i Hrvatskoj, otišle su gore. Primjerice, svinjski but bez kostiju skočio je s 32,43 kune na 34,56. Najskuplji je u Varaždinu - 39,62 kuna. Jeftinija je na početku rujna bila i juneća vratina. S 37,32 kune poskupjela je na 37,93. Najskuplja je u Sisku 40,80 kuna.

>> Provjerili smo - može li domaćica s 50 kuna skuhati ručak za cijelu obitelj?

Teško postaje održavati i posjede. Iako, Stjepan Horvat s 80 tisuća četvornih metara i 500 tona proizvedenog povrća ne buni se previše. 'To su preveliki inputi u proizvodnji, ali mi koji smo profesionalci u poslu, mi se ipak snalazimo tu i tražimo unutarnje rezerve da smanjimo troškove proizvodnje', kaže gospodin Horvat.

Po procjenama sindikata, građani su počeli i mijenjati potrošačke navike. 'Zadnji pokazatelji govore da su doslovno počeli kupovati na komad, pa tako kupe 4 ili 5 jabuka, 4 ili 5 krušaka i onda računaju da je za dijete svaki dan jedna jabuka, jedna kruška, a za roditelje po prilici ništa', kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Nakon poskupjelih rata kredita, komunalija, energije, Hrvati će tek sada početi čini se, štedjeti i na hrani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene