Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobuna u Imotskom

'Zbog odlagališta otpada ne možemo ni naprijed, ni nazad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni mještani blokirali su ulaz na odlagalište otpada Kozjačić kod Imotskog koje gori još od petka.

Prosvjednici traže da se odlagalište hitno sanira i zatvori, te da se napravi toksikološka analiza koja bi pokazala koliko je ugroženo njihovo zdravlje. Iako su vatrogasci naslage smeća natapali danima, a pomogla je i kiša koja je pala, odlagalište i dalje gori.

Pročitajte i ovo Večeras u Pozivu Poziv Domagoja Mikića donosi Sinonim za industriju postao veliko smetlište: "Uopće nisam u stanju zaštititi svoje mještane, svoje ljude" Ilustracija Prasak u Zaprešiću Eksplozija na odlagalištu otpada: Policija istražuje sve okolnosti

Nastavak gašenja i sanacija nije moguća jer prosvjednici ne dopuštaju pristup. Upravljanje nad odlagalištem preuzeo je Grad Imotski, čiji je gradonačelnik najavio kako dolaze stručnjaci koji će ispitati zrak.

'Zbog toga se ne može ni naprijed, ni nazad, da obustavimo jednostavno jer nismo imali drugog načina osim blokade jer gradski oci ne slušaju', ističe Imočanin Tihomir Lelas. 'Katastrofalno, ljudi umiru od raka ima par godina sve više i više, a nitko ne poduzima ništa', dodaje njegov kolega Dalibor Rebić. 'Tako je već trideset i pet godina i direktorica Topane kaže da oni jednostavno moraju raditi protiv zakona, jer oni nemaju gdje', rekao je na kraju Slaven Rebić.

Zagradili su pristup strojevima i vatrogascima pa se ne može nastaviti s gašenjem požara. Odlagalište otpada gori još od petka navečer, ni vatrogasci koji su danima polijevali vodu, ni kiša, koja je konačno pala, nisu uspjeli ugasiti ove užarene naslage smeća.

'Voda koja se proljeva ovdje i vatrogasci koji gase, to je krško je tlo ovdje i vodopropusno, i to sve odlazi nama u rijeku, u polje, i nema koristi, jer to se ne može ugasiti', smatra mještanin Ante Kukavica. Dok mještani smatraju da se otpad ne deponira na pravilan način, u tvrtki Topana tvrde da rade sve što mogu.

'Studijom utjecaja na okoliš je planirano kako u konačnici zatvoriti taj deponij, ovaj deponij je specifična ona je dubine šezdeset metara i nema veliki manipulativni prostor', ističe Vesna Žužul, direktorica komunalnog poduzeća Topana. Poslijepodne je odlučeno da Kozjačić prelazi pod upravljanje grada Imotskog. Gradonačelnik tvrdi da će oni odlagati otpad na pravi način kako se do sada nije radilo i poboljšati uvjete na deponiju.

'Znači treba dovesti vodu, struju, video nadzor na taj Jezerac, da jednostavno ne može pristupiti nitko od građana koji to može zapaliti u budućnosti', smatra Ante Đuzel, gradonačelnik Imotskog. Grad je naručio i toksikološku analizu, no prosvjednici još nikoga ne puštaju da prođe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene