Problemima sa smećem u Zagrebu ne nazire se kraj, zbog čega su se stanari jedne ulice odlučili na bojkot odvajanja otpada. Dok iz gradonačelnikova ureda prijete kaznama, građani prozivaju Čistoću zbog premalog broja spremnika.

Galerija


"Molimo vas da do daljnjeg bio otpad ne odvajate i odlažete u bio spremnike jer se iz njih neprekidno širi nepodnošljiv smrad, a zbog propuštanja tekućine kroz spremnike svima nam potencijalno prijeti i zaraza", stoji u obavijesti koju su po ulazima polijepili stanari zagrebačke Hećimovićeve ulice.

Vezani članci Rušenje prve kuće koja je stradala u potresu - 4 Borba sa (sporom) obnovom: "Nemam što očekivati jer znam da je to prazan hod. Razočarani smo. Pustili su nas kao na otoku" Remont dijelova postrojenja HEP Toplinarstva, ilustracija Nekoliko zagrebačkih kvartova ostaje bez tople vode, u nekima je neće biti tjednima

Naime, oni tvrde da spremnika za otpad ili nema dovoljno ili se ne prazne dovoljno često: "Mi smo na jednu prilično veliku zgradu dobili jedan spremnik koji inače dobivaju kućanstva. Jedna kuća dobiva takvu veličinu, a nama su ju dali na zgradu od 20 stanova", rekla je Marijana.

Gradske vlasti su najavile kazne za građane koji ne odvajaju otpad. Međutim, postavlja se pitanje tko će odgovarati za neadekvatnu infrastrukturu. Iz podružnice Čistoće pred kamere nisu htjeli, ali su građane pozvali da nastave s odvajanjem otpada.

"Dužni smo prati spremnike dva puta godišnje. Uslugu odvoza biootpada pružamo redovito, a ako se provjerom ustanovi da je potrebno dodatno pražnjenje spremnika pružamo i izvanredni odvoz. Pranje spremnika će također biti izvršeno sukladno Odluci, a ukoliko budemo u mogućnosti i češće", stoji u odgovoru podružnice Čistoće Zagrebačkog holdinga.

Udruga eko Zagreb smatra da je cijeli koncept loš, a Hrvatska bi do kraja iduće godine morala odvajati 50 posto otpada.

"To je minimum. Kao da učenik pita učiteljicu: 'Koliko moram naučiti da mogu dobiti dva?' Cilj si trebamo sami sebi postaviti jer je previše problema uzrokovanih lošim gospodarenjem otpadom i uništavamo resurse za buduće generacije", rekao je Tomislav Čolakić iz Udruge eko Zagreb.

Ako se dostigne i spomenuti minimalni cilj, Hrvatska će plaćati penale. Još se ne zna koliki će biti iznos tih penala, ali, nastavimo nastavimo li ovako, mogli bismo saznati na teži način.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr