Da Zagreb ovog ljeta ima velik problem sa smećem više nije vijest, no da su o svemu progovorili iz Čistoće - jest. Za situaciju krive nemarne građane, a spore reakcije opravdavaju obujmom posla. Hoće li problem riješiti visoke kazne?

Galerija Gomile smeća u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) +0 Zagreb zatrpan smećem (Foto: Dnevnik.hr)

Dok Zagreb grca u smeću, gradonačelnik Milan Bandić u tome ne vidi izvanredni problem.

Vezani članci U tijeku je sanacija cijevi na Trešnjevci - 2 Novi problemi za Zagrepčane: Opet pucaju cijevi, danas čak na tri mjesta Davor Vić "Ovo nema nitko": Direktoru Čistoće na plaću od 26.000 kuna dali još dodatnih 5000 za stan i režije

''Zagreb ima problem sa smećem od kad je Zagreba'', kazao je on. No Zagrepčani tvrde ovakvo ljeto, kada je otpad u pitanju, ne pamte. Za situaciju krive Čistoću, ali i sugrađane.

''Prvi je Čistoća i upravljanje gradom koje je rezultiralo ovim, a drugo je naš odnos kao ljudi, kao građana prema smeću jer ovo smeće tu ne bi smjelo ni biti'', kaže Dragan iz Zagreba.

Iz Čistoće za Dnevnik Nove TV tvrde kako problem ne ignoriraju, već za njegovo rješenje nemaju dovoljno resursa pa sve to dugo traje.

''Nažalost, moram reći da podružnica Čistoća ne posluje na ambulantnom principu jer bi to ugrozilo naše redovne programe'', rekao je Slavko Ivanda, pomoćnik voditelja Čistoće.

Na jednoj od intervencija pokazuju nam kako za čišćenje ilegalnih deponija moraju angažirati najmanje tri vozila - za glomazni otpad, plastiku i tekstil te desetak ljudi. A takvih je mjesta pun grad.

''U 2019., imali smo gotovo 2100 prijave, od toga je riješeno oko 1500, stoga je ostalo oko 600 deponija'', izvijestio je Ivanda.

Apeliraju na korištenje reciklažnog dvorišta ili besplatnog poziva za odvoz s kućnog praga.

''U kontaktu sa našim djelatnicima u Čistoći, uvijek se dogovori termin. Ako to nije u dan dva, u roku od 15-20 dana zasigurno će naši djelatnici doći. Nažalost određeni dio ljudi se ne pridržava tih pravila i čini nam nered u našemu gradu. Nismo sretni zbog toga'', rekao je Ivanda.

A hoćemo li zbog svega plaćati skupe penale Bruxellesu? 2020. obvezni smo odvajati 50 posto otpada. ''Hoćemo li zadovoljiti te kriterije ne mogu ovog trenutka reći, ali mi se nadamo'', rekao je Ivanda.

Iz Grada zato najavljuju da će u borbu protiv deponija - rigoroznim kaznama do 9000 kuna.

''Da ćemo odvojiti žito od kukolja - to hoćemo. Kaznit ćemo one koji pod okriljem noći, a naći ćemo načina kako, bi trpali smeće u tuđe košare'', kaže Bandić.

Kazne nisu novost u Europi. U Beču, s kojim se Bandić voli uspoređivati, kažnjava se već 11 godina. Redari su lani naplatili oko 7300 kazni od 50 do 2000 eura.

No tamo su danas najveći problemi opušci i pseći izmet u parkovima, a ne ormari, kreveti i azbest pokraj pretrpanih kontejnera s plastikom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju