Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog krize broj vjenčanja pao je za čak trećinu.


Drastičan pad potrošnje ne jenjava, nakon štednje na telefoniranju te kulturnom i društvenom uzdizanju, sad se već značajno štedi i na hrani. No ni u ratnim godinama nije se događalo ono što sada zbunjuje stručnjake, čak je 36% manje vjenčanja.

Vezani članci Majka s djetetom, ilustracija Borba za budućnost Hrvatske: Sali po djetetu daju 60 tisuća kuna, Umag ima besplatan vrtić, a veliki slavonski grad otišao je i korak dalje Bračni par Vrbatović - 2 Umjesto gradskog asfalta za život su odabrali malu seosku općinu: "Zemljište smo kupili za 15 tisuća kuna..."

'Manji je broj djevojaka koje dolaze gledat vjenčanice a i one koje dolaze puno više kalkuliraju, odlaze i dolaze, po nekoliko puta se vraćaju', kaže Jasna Matek iz salona vjenčanica Sposa.

'Prošle godine smo imali u prvih šest mjeseci 59 crkveno sklopljenih brakova a ove godine ćemo ih imat 39', rekao je vlč. Pejo Orkić iz Župe svete Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji.

Postavlja se pitanje hoće li se možda zbog manjeg broja brakova smanjiti i broj djece. 'Ja mislim da se neće rađat manje djece zbog opadanja broja brakova. Neki se odlučuju na dijete upravo stoga što nisu ukinuta prije stečena prava. Da ne bi dobili otkaz odu na porodiljni', smatra demograf Anđelko Akrap.

'Ne treba se bojati nego s vjerom u Boga može se puno toga prijeći prevladati, pa čak i kriza u kojoj se trenutno nalazimo', dodaje vlč. Orkić. Bila kriza ekonomska ili emocionalna, i crkva i znanost poručuju kako na braku i djeci se ne smije štedjeti.