Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Ni za vrijeme rata toga nije bilo

Zbog krize čak 36 posto manje vjenčanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog krize broj vjenčanja pao je za čak trećinu.

Drastičan pad potrošnje ne jenjava, nakon štednje na telefoniranju te kulturnom i društvenom uzdizanju, sad se već značajno štedi i na hrani. No ni u ratnim godinama nije se događalo ono što sada zbunjuje stručnjake, čak je 36% manje vjenčanja.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast Rasprava u Saboru - 3 rasprava u saboru Jesu li vladajući nešto napravili? "Demografski tonemo, vladina strategija je mrtvo sovo na papiru"

'Manji je broj djevojaka koje dolaze gledat vjenčanice a i one koje dolaze puno više kalkuliraju, odlaze i dolaze, po nekoliko puta se vraćaju', kaže Jasna Matek iz salona vjenčanica Sposa.

'Prošle godine smo imali u prvih šest mjeseci 59 crkveno sklopljenih brakova a ove godine ćemo ih imat 39', rekao je vlč. Pejo Orkić iz Župe svete Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji.

Postavlja se pitanje hoće li se možda zbog manjeg broja brakova smanjiti i broj djece. 'Ja mislim da se neće rađat manje djece zbog opadanja broja brakova. Neki se odlučuju na dijete upravo stoga što nisu ukinuta prije stečena prava. Da ne bi dobili otkaz odu na porodiljni', smatra demograf Anđelko Akrap.

'Ne treba se bojati nego s vjerom u Boga može se puno toga prijeći prevladati, pa čak i kriza u kojoj se trenutno nalazimo', dodaje vlč. Orkić. Bila kriza ekonomska ili emocionalna, i crkva i znanost poručuju kako na braku i djeci se ne smije štedjeti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene