Bura, ilustracija
Bura, ilustracija Foto: Nel Pavletic/Pixsell

Državni hidrometeorološki zavod u nedjelju je zbog jakog vjetra objavio crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto za Kvarner i Dalmaciju.


Objavljeno je crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto za Kvarner i Dalmaciju. U Velebitskom kanalu puše jaka i olujna bura, krajem dana u slabljenju. Najjači udari vjetra 40-80 čvorova (75-150 km/h).

Vezani članci Ilustracija VIDEO Snimka pijavice kod Siska ledi krv u žilama: "Nakon poplava i potresa, sad i ovo" Rijeka: Olujna bura ruši stabla i semafore Nevrijeme stvara probleme u Hrvatskoj: Prekinute trajektne linije, srušena stabla i semafori

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Građanima je poslano upozorenje da budu svjesni opasnosti i obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća. Građanima je savjetovano da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako netko kreće na put, dobro je pratiti informacije o prometu.

Na području Kvarnera i Kvarnerića puše mjestimice jaka i vrlo jaka bura, poslijepodne u slabljenju. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). U Dalmaciji puše mjestimice jaka i vrlo jaka bura i sjeverni vjetar, na području sjeverne Dalmacije poslijepodne u slabljenju. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Građani mogu očekivati i biti pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako netko kreće na put, treba pratiti informacije o prometu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju