Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veleposlanica Ronner u Karlovcu

'Zbog događaja u Splitu Nizozemska će tražiti nadzor nad Hrvatskom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neredi u Splitu Hrvatsku su koštali novih neugodnosti s EU.

Neredi na Split Prideu u subotu nisu prošli neopaženo u Europskoj uniji. Veleposlanica Nizozemske Stella Ronner-Grubačić u Hrvatskoj, rekla je da će njezina zemlja inzistirati na monitoringu naše zemlje u provedbi reforme pravosuđa.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Slika nije dostupna Oštro kažnjavanje traži Vlada Monitoring nije ni počeo, a Hrvatska već ima veliki minus

'Žalosno je konstatirati, kao što sam to osobno učinila, da su samo dan nakon preporuke Europske komisije, na Pride povorci u Splitu stvari ozbiljno izmakle kontroli', istaknula je Ronner.

'Ispunjenje Poglavlja 23. nije samo papirologija, već se ono doista odnosi na ljude i njihova stvarna prava kao građane jedne demokratske države. Kraljevina Nizozemska inzistirat će u traženju nadzora i nakon zatvaranja pregovora, tijekom cijelog postupka ratifikacije, sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da događaji u Splitu od subote pokazuju da je to potrebno', zaključila je veleposlanica.

Kosor: Događaji u Splitu su jedan od alarma

Premijerka Jadranka Kosor danas se osvrnula na događanja na splitskom Gay Prideu rekavši kako su događaji u Splitu jedan od alarma da trebamo još više i predanije raditi jer mržnja često dovodi do tragičnog ishoda. Također je izrazila uvjerenje da ćemo u EU ući kao ponosna 28. članica i da ćemo EU pokazati kako znamo cijeniti ljudske vrijednosti.

Podsjetimo, na Facebooku je počela kampanja za zagrebački Gay Pride koji će se održati u subotu 18. lipnja. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, upitan hoće li se pridružiti Gay Pride-u, rekao je da mu nije problem priključiti se povorci, ali da tu nije važna njegova slika u novinama nego da Grad Zagreb učini sve da cijeli događaj prođe na civilizacijski način. 'I to ćemo osigurati', naglasio je. 'Zagreb je topao grad, njeguje različitosti i uvjeren sam da ćemo i ovaj put položiti test tolerancije'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene