Nije poznato kada će učenici opet u školu, ali su poznati šokantni podaci o mentalnom zdravlju djece u Hrvatskoj. Osim sa svakodnevnim pritiscima, neki se od njih već u osnovnoj školi susreću s depresijom i pretjeranim konzumiranjem alkohola.

Galerija


Uz sve izazove u školi, kod kuće i među prijateljima, današnji se tinejdžeri nerijetko bore i s depresijom. Naime, ona je jedan od vodećih uzroka mentalnih bolesti i nesposobnosti adolescenata.

Vezani članci Nacionalni stožer Nedovoljno za prolaz! Istraživanje otkrilo koju bi ocjenu građani dali Stožeru: ''Oni koji donose odluke ne shvaćaju ozbiljnost stanja'' Marina Trbus Dani uoči Svih svetih dodatan izazov za mentalno zdravlje, psiholozi imaju pune ruke posla: "Mnogi nam kažu da im je dosta svega"

"Djeci se nameću nevjerojatno veliki zahtjevi. Ta djeca jesu u centru pažnje, ali moraju biti najbolja u školi, najbolja u sportu kojim se bave. Kontinuirano su zapravo nadgledana i kontinuirano su u nekakvoj kompetitivnoj situaciji", rekla je prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako čak 50 posto mentalnih bolesti i poremećaja počinje prije 14. godine, ali i da većina slučajeva nije pravovremeno prepoznata.

"20 posto djece vjerojatno ima teškoće na ovom području, a samo kod 20 posto njih to se otkrije na vrijeme i pravovremeno liječi", rekla je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Djevojčica Zašto ne govorimo o tome? Mentalno zdravlje djece mora postati prioritet

Dijete i tablet Zbog telefona djeca postaju depresivna, nervozna, manje spavaju, a sve su češći i problemi s vratom i zglobovima

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika pokazalo je da se čak 15 posto djevojaka i više od pet posto mladića od 15 godina u Hrvatskoj približno svaki dan osjeća potišteno. Svakodnevnu glavobolju ima 10 posto djevojaka i tri posto mladića. Uzrok, ali i posljedica zdravstvenih smetnji nerijetko je alkohol.

Učionica (Foto: Davor Kibel/Glas Slavonije/PIXSELL)
Podaci o mentalnom zdravlju djece (Foto: Dnevnik.hr) - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Tu smo, prema svim pokazateljima, među zemljama s najviše mladih koji puše i piju alkohol", rekla je dr. Pavić Šimetin.

Točnije, osam posto dječaka i tri posto djevojčica opilo se već u dobi od 11 godina. Svakodnevno alkoholna pića konzumira četiri posto 15-godišnjaka i nešto više od jedan posto 15-godišnjakinja.

Učionica (Foto: Davor Kibel/Glas Slavonije/PIXSELL)
Podaci o mentalnom zdravlju djece (Foto: Dnevnik.hr) - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Upitnik o mentalnom zdravlju postaje dio sistematskog pregleda

Kako bi se na vrijeme utvrdio rizik od bolesti i poremećaja te osigurala pomoć, pokreće se novi projekt: "Radi se o probiru rizika u mentalnom zdravlju koji će se provoditi u prvim razredima srednje škole u okviru sistematskih pregleda", objasnila je dr. Pavić Šimetin.

"Osim anamnestičkog dobivanja podataka, bit će i upitnik koji će djeca sama ispunjavati. Upitnik se boduje i postoje zapravo vrijednosti koje upućuju da se možda radi o nekakvom poremećaju i onda ćemo dalje istraživati o čemu se radi", rekla je primarijus Marija Posavec iz Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu.

Upitnik su sastavili psiholozi, a sastoji se od 10 pitanja.

"Upitnik se primjenjuje u cijeloj Europi, to je ekonomičan instrument kojim pomoću 10 čestica možete otkriti pati li se dijete ili ne", rekla je prof. Jokić Begić.

Ako projekt da dobre rezultate, od iduće godine taj bi se test trebao provoditi i na sistematskim pregledima petih i osmih razreda, ali i na prvoj godini fakulteta.

Osim upitnika, stručnjaci imaju i savjete za roditelje: "Djeca do 10. godine trebaju odrastati kroz igru. Naravno, i školu, ali igru, ne kroz ovako silno nametanje visokih kriterija, nametanja ideje izvrsnosti", rekla je prof. Jokić Begić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr