Ministar državne imovine Goran Marić podnio je ostavku i vraća se u Sabor. Medije je optužio za širenje laži aludirajući na brojne afere u kojima se našao posljednjh nekoliko mjeseci.

Galerija Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Goran Marić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) +4 Goran Marić i Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr)

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je neopozivu ostavku u Novom Vinodolskom tijekom potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina kazavši da mu je to zadnji ugovor koji će potpisati. Medije je optužio za stvaranje atmosfere linča.

Vezani članci DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 6 Uskok objavio detalje akcije uhićenja zbog muljanja s nekretninama Informer: Boro Vujović - 2 Za kuću u Slavoniji ne može se kupiti ni garaža u Zagrebu? Istražili smo najčešće zablude o kupnji nekretnina

Mariću je neshvatljivo "da je ozbiljan rad i procesi oživljavanja desetljećima zapuštene i otete državne imovine postao nebitan pred ciljanim rušiteljskim i dirigiranim medijskim pritiskom“.

Medijski pritisak o kojemu Marić govori vjerojatno se odnosi na pisanje medija o njegovu sumnjivom poslovanju s nekretninama, koje sada češlja i USKOK.

Istražitelji su pokrenuli izvide, a od policije su zatražili da prikupi i dostavi dokumentaciju o obnovi samostana u zagrebačkoj crkvi Gospe Lurdske. Traže i žele znati o čijem je trošku obnovljen studentski dom.

Sve je počelo s aferom Brat i neobičnim zapošljavanjima njegove obitelji. Marić se tada prvi put ozbiljnije našao pod povećalom javnosti, a nakon što je imenovan ministrom u Ministarstvu koje su mediji proglasili izmišljenim.

Marićev brat imenovan je za člana uprave u jednoj od tvrtki HŽ-a, a nešto ranije iz te je uprave jedan član razriješen. Dan kasnije ministar je održao zanimljivu presicu na kojoj je rekao: "Njemu nije potrebna ručica mlađeg brata da ga voda."

"Pitam se je li u Hrvatskoj poželjno imati brata? Je li zabranjeno imati brata?" branio se tada ministar Marić.

Nakon privremenog zatišja, krajem travnja ove godine uslijedila je afera zbog vikendice u Živogošću pokraj Makarske. Marić je u svojoj imovinskoj kartici prijavio vrijednost nekretnine od samo 850 tisuća kuna, dok su je trgovci nekretninama procijenili u rasponu od tri do 3,7 milijuna kuna.

U imovinskoj kartici, prema pisanju medija, nisu navedeni ni prihodi koje Marić ostvaruje iznajmljivanjem apartmana u vili, zbog  čega je Povjerenstvo otvorilo slučaj.

Marić je punio medije i pričom o kući koju uopće nije prijavio u imovinskoj kartici. Riječ je kući od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama koja je bila izostavljena iz svih njegovih imovinskih kartica, iako je bila u vlasništvu njegove supruge. Darovnim ugovorom nekretnina je 2013. godine prebačena na njihova sina, pa je u imovinskoj kartici više nije ni bio dužan prijavljivati.

Mediji su objavili i priču kako je Marić prodao državno zemljište vlasniku grupacije u čijem stanu živi njegov sin, dok je posljednja afera bila ona sa samostanom koji je naknadno pretvoren u studentski dom za siromašne studente.

Po riječima fra Željka Tolića, nekadašnjeg provincijala splitske franjevačke provincije, Marić je kao saborski zastupnik i predsjednik Odbora za financije, pomogao u ostvarenju tog projekta. Zauzvrat je prema pisanju medija, Provincija Mariću "dodijelila uništeni, devastirani i posve neupotrebljiv stan u Zvonimirovoj ulici uz financijsku nadoknadu".

USKOK provjerava o čijem je trošku obnovljen studentski dom franjevaca u Zagrebu u crkvi Gospe Lurdske. Žele znati tko je izvodio radove, koliko su stajali, tko ih je platio i jesu li Marić, odnosno tada tvrtka njegova sina u zamjenu za pomoć franjevcima kupili stan u istoj toj ulici po povoljnim uvjetima.

Goran Marić morat će razjasniti kako je moguće da je novcem od prodaje stana plaćena obnova u samostanu, a kupoprodajni ugovor sklopljen četiri mjeseca kasnije, kada su radovi u samostanu već bili završeni.

Prije točno godinu dana Hrvatska je igrala jedno od najluđih finala Svjetskog prvenstva! Slavlje Vatrenih (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Slavlje Vatrenih nakon Perišićeva gola (Foto: AFP) +5 Vatreni slave ulazak u finale Svjetskog prvenstva (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju