Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 milijuna kuna neisplaćenih plaća

Bivši radnici TLM TPP-a podnijeli tužbe i kaznene prijave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši radnici TLM TPP-a podnijeli su nekoliko tužbi i kaznenih prijava protiv fizičkih i pravnih osoba koje su, po njima, odgovorne što nisu uspjeli doći do 30 milijuna kuna, koliko potražuju za neisplaćene plaće i otpremnine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare negdašnjih sindikalnih predstavnika te tvornice u Šibeniku.

Među ostalima, radnici tuže Impol TLM, koji je kupio TLM Aluminium u stečaju, njihovu tvrtku Impol ulaganja, Zagreb Montažu Vlade Čovića i Jadransku banku, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkup po povoljnijim uvjetima Sindikat traži od Vlade rješenje za bivše radnike TLM-a kojima prijeti deložacija Slika nije dostupna Imovina TLM-a u stečaju Prodaju stanove u kojima žive 43 obitelji: "Nema načina da se pomogne tim ljudima"

Dio svojih tražbina bivši radnici Tvornice lakih metala - Tvornice prešanih proizvoda (TLM- TPP) prenijeli su na tvrtku Nove relacije koja je preko odvjetničkog ureda Jere Matića na Općinskome sudu u Splitu tužbenim zahtjevima zatražila da se ponište pravni poslovi sklopljeni među više tvrtaka koje su, kako tvrde radnici, zajedno osiromašile TLM TPP i TLM Aluminium.

Radnici podnijeli kaznenu prijavu

„Putem tog odvjetničkog ureda podnijeli smo i kaznenu prijavu protiv Branimira Lepura (bivši predsjednik Uprave TLM-a) i ostalih radi sklapanja pravnih poslova za koje postoje osnovane sumnje da su sklopljeni s ciljem oštećenja TLM TPP-a i s ciljem prikrate vjerovnika, a kojim pravnim poslovima je nanesena šteta tom trgovačkom društvu (TLM TPP,) a time i nama radnicima te tvrtke u iznosu većem od 80 milijuna kuna", rekao je u petak na konferenciji za novinare bivši sindikalni povjerenik TLM-ove Prešaonice Ivan Svraka.

Također je rekao kako traže brzo postupanje državnog odvjetništva i Uskoka kako bi se onemogućilo daljnje oštećivanje TLM TPP-a.

Od stečajnog upravitelja TLM TPP-a Ivana Gjurašića zatražili su da ne sklapa, po njima, štetan ugovor s tvrtkom Impol ulaganjima te hitno pokretanje postupka pobijanja štetnih radnji.

„On ne samo da u zakonskom roku nije poduzeo ništa, uz obrazloženje da ima takav nalog skupštine, ali ne spominje da je takva odluka skupštine izglasana većinom koju ima Impol TLM kao većinski vjerovnik koji je vlasnik Impol ulaganja“, rekao je Svraka.

Bivši radnici TLM-a traže kazneni postupak

Od državnog odvjetništva bivši radnici traže da pokrene kazneni postupak protiv stečajnog upravitelja i Impol TLM-a.

„Nama je cilj da kroz postupke naplatimo 30 milijuna kuna svojih potraživanja, do kojih ne bismo mogli doći da smo nastavili pasivno promatrati stečaj i likvidaciju svojega dojučerašnjeg poslodavca čija imovina je na nezakonit način i za višestruko manju cijenu od realne prešla u ruke Impol TLM-a i Impol ulaganja“, istaknuo je Svraka ispred stare porte TLM-a.

Bivši radnik TLM TPP-a Branko Petrić napomenuo je kako oni zapravo nemaju ništa protiv Impola.

„Ono što se ovdje pokušava uporno implementirati je da nekome smeta Impol i da su oni koji se bune zapravo protiv Impola. Ne. Dapače, neka Impol radi, neka se razvija. Paralelno s tim, postoji druga priča. Tijekom privatizacije TLM-a napravljen je neviđeni kriminal koji je hrvatske građane stajao više od 150 milijuna eura. Podržavamo Impol, ali priča s privatizacijom mora izaći na čistac“, zaključio je Petrić.

Oko 140 bivših radnika TLM TPP-a potražuje 20 plaća i otpremnina u iznosu oko 30 milijuna kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene