Općinu Brod Moravice u utorak je pogodilo nezapamćeno nevrijeme. Dok čekaju proglašenje elementarne nepogode, zbrajaju štetu...

Galerija


"Kugle su bile veličine naranče. Mene je jedna pogodila, odmah je prsnula krv, tako je je jako padalo. Gledao sam kroz prozor, jedna je kugla udarila ciglu, odmah ju je razbila", o nezapamćenoj tuči koja je jučer pogodila dijelove Gorskog kotara govori Tomislav iz općine Brod Moravica. Ogromne gromade leda, govore mještani, padale su čak sat vremena, a onda je još toliko lijevala kiša. Tomislavu je prvo tuča uništila krov, a onda mu je voda ušla u podrum. Kaže da je bilo 40 centimetara.

Vezani članci Nevrijeme zahvatilo zemlju U dijelove Hrvatske stigla velika promjena vremena: U Bujama obilna kiša s komadićima leda, u Zagorju tuča Gorski kotar, ilustracija - 4 Propada polako, ali sigurno: Kako zaustaviti negativne trendove i spasiti zeleno srce Hrvatske?

"Krov je dosta stradao. Kao da su granate padale", rekao je Tomislav Crnković za DNEVNIK.hr.

Osiguranje tek treba procijeniti štetu. Štetu treba zbrojiti i na području cijele općine. Načelnik općine Dragan Crnković cijeli je dan na terenu.

"Ovo je stvarno katastrofa. Mjerio sam kugle leda koje su se sručile na nas, bile su kao boćarske kugle. Kad je to krenulo, i sam sam izletio spašavati auto, ali je bilo preopasno. Šteta se danas tek procjenjuje, ali sve je sravnjeno sa zemljom. Potučeni su krumpiri, trešnje, krovišta, auti, ma sve. Kataklizma", kaže načelnik i dodaje da je samo sreća u nesreći što nije nitko nije teže ozlijeđen.

Od županije će tražiti proglašenje elementarne nepogode

Grom je sinoć udario u kuću u Delnicama, a vatrogasci JVP-a Delnice gasili su požar. Na ispumpavanjima podruma, kaže, nisu imali puno posla, sradala su uglavnom krovišta.

"Ne pamtim baš da je led tako razbijao krovove", rekao je Dražen Rački, zapovjednik JVP-a Delnice. 

Podsjetimo, veliko nevrijeme pogodilo je tijekom dana susjednu Sloveniju, a u kasnim poslijepodnevnim satima jako grmljavinsko nevrijeme i tuča stigli su i do sjevera Gorskog kotara. Najjače je pogođeno područje unutar trokuta Skrad – Brod na Kupi – Brod Moravice.