Istarsko mjesto Završje trenutačno je na prvom mjestu liste najboljih europskih lokacija za snimanje filmova. Poznato je postalo nakon što je 2017. bilo kulisa američkog pustolovnog filma Robin Hood.

Galerija


Maleno mjesto s oko 50 stanovnika postalo je poznato svijetu kada je baš ono izabrano za kulisu rodnog mjesta jednog od najpoznatijih filmskih junaka – Robina Hooda.

Vezani članci Poljubac KVIZ: Možete li prepoznati svih 20 filmova prema scenama poljubaca? Slika nije dostupna Strani filmaši u Hrvatskoj dosad ostavili više od 400 milijuna kuna, na Vis stiže i oskarovka Meryl Streep

"Filmašima ne treba nešto posebno investirati da bi imali adekvatnu scenografiju za snimanje srednjovjekovnih filmova", rekao je Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan.

Završje se nalazi na sjajnom prvom mjestu prestižne liste najboljih europskih filmskih lokacija, i to ispred Atene i El Hiera. Riječ je o natječaju mreže europske filmske komisije u suradnji s portalom Cineuropa.

Prva građevina na koju ćete naići ulaskom u Završje jest župna crkva, koja je u filmu prikazana kao rodna kuća Robina Hooda. Inače, u njezinu je vlasništvu bio iznimno vrijedan kalež koji je danas izložen u pariškom Louvreu.

U tom se gradu nalazi i prepoznatljivi zvonik visok 22 metra. On je čak 40 cm nagnut prema sjeveru, pa i Završje ima svoju inačicu kosog tornja.

U Završje bi mogli stići Romeo i Julija

Filmska ekipa nije štedjela tijekom posjeta. Za dva dana korištenja javnih površina i polivalentnog kulturnog centra izdvojila je 80 tisuća kuna. Uložili su i u popravak stepeništa općinske crkve.

"Jest da su za svoje potrebe izgradili parking u Završju, koji košta oko 170 tisuća kuna, ali je ostao u trajnoj usluzi mještana, turista", rekao je Stocovaz.

Mještani uglavnom uživaju u svakodnevnom miru, tišini i čistom zraku. Ipak, zvijezdom kao što je Robin Hood oduševljeni su i veliki i mali.

"Jako nam je drago. Čitali smo o tome i lijepo je da se zna u svijetu, u Europi, svugdje. Sretni smo, zašto ne?" rekla nema je Snježana.

"Vrlo zanimljivo i interesantno kad je nešto tako veliko, tako velik poznat film tu blizu", rekao je Arin.

Bude li sreće, u Završje bi mogli stići i najavljeni Romeo i Julija.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr