Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno

Pokušali mu oteti imovinu? Gotovo slijepog Ivana (77) silom odveli na psihijatriju, susjedi u šoku: "On ni mrava ne bi zgazio!"

Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Stantić prisilno odveden u bolnicu, nakon čega mu je dodijeljen skrbnik (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ivan Stantić prisilno odveden u bolnicu, nakon čega mu je dodijeljen skrbnik (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dragutin Pocrnić (Foto: Dnevnik.hr) Dragutin Pocrnić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Priča koja slijedi toliko je bizarna da pripada rubrici vjerovali ili ne. Jednog dana po 77-godišnjeg Ivana Stantića iz Belog Manastira došli su policija i hitna. Prisilno su ga odveli u bolnicu, cijelu noć proveo je vezan za krevet. Otpušten je s dijagnozom sumanutog poremećaja, dodijeljen mu je skrbnik i u postupku je oduzimanja poslovne sposobnosti? Zašto, nikome, pa ni njemu samom, nije jasno.

U njegovu otpusnom pismu ima mnogo ne nelogičnosti već laži. Zašto to rade čovjeku koji nikoga ne dira, nikome ne smeta i osim što slabije vidi - potpuno je priseban? Je li razlog u vrijednim nekretninama koje posjeduje?

Pročitajte i ovo Psi rastrgali kujicu Prijavljeno inspekciji UZNEMIRUJUĆE Horor u skloništu za životinje: Psi rastrgali kujicu, jedu mrtve pse, bolesni su i nekastrirani Ilustracija kod Belog Manastira Užas u Slavoniji: 48-godišnji muškarac poginuo u naletu automobila

Ivanu je 77 godina, gotovo je slijep, živi povučeno, ne smeta nikomu, ne dira nikoga i ne traži ništa ni od koga. Prije 20 dana pred kućom ga je dočekala policija i hitna.

„Stavili su me u kombi, rekli 'moraš ići s nama', njih pet, šest je bilo tamo. Otišli smo u bolnicu, odmah su me stavili na krevet, skinuli, ruke i noge su mi vezali i bio sam čitavu noć vezan. Ma kakav bih nered ja radio, pa ne možeš, kako ćeš radit kad nas 5, 6 u sobi je vezano? Jednog su čovjeka od 87 godina vezali, i to tako jako da mu je krv curila“, priča nam Ivan Stantić i kaže kako nije radio nikakav nered.

Završio na psihijatriji iz čista mira

Zašto je završio na psihijatriji iz čista mira, nije mu jasno. Zašto je morao biti vezan i kako je došlo do toga - ne zna. Nitko ga nije obavijestio da se protiv njega pokreće bilo kakav postupak, a susjedima također ništa nije jasno.

„On mrava ne bi zgazio. Znali smo da oni njega neću reći napadaju, ali razlog tome ne znamo“, priča nam Ivanova susjeda.

Ivan Santić vojvođanski je Hrvat koji je prije 18 godina došao u Hrvatsku. U rodnom Tavakutu i Subotici ostavio je svoje nekretnine. 2001. došao je u Beli Manastir. Sve što treba plati, i to od primanja koja ima. U Tavankutu je 38 jutara obradive zemlje dao u zakup.

„Godišnje dobijem oko 4 tisuća eura od najma. To je za mene otprilike dosta. Plaćam struju i vodu“, kaže nam Stantić.

2500 kuna na mjesec od najma služi mu kao mirovina. Nikada nije tražio pomoć od Centra za socijalnu skrb, a i nikada ne bi jer, kaže, ima se kako snaći, ima i drugih nekretnina.

„Šta će meni socijalna? Ja imam od čega ću živjeti. Moje sve na prodaju bi bilo momentalno jer je to sve u centru i u Subotici, i na Paliću, i u Tavaknutu“, priča Ivan.

Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Problemi zbog nekretnina

Zbog tih nekretnina prije nekoliko godina imao je problema, govori nam.

Preko belomanastirskog odvjetnika Josipa Lulića kontaktirao ga je čovjek koji posjeduje nekretninu do njegove u Subotici.

„Janoš Pap mene je tužio da je on morao popraviti krov na mojoj sobi i to ga je koštalo oko dvije tisuće eura“, kaže Ivan.

Platio mu je trošak jer nije htio na sud.

„Poslije nekoliko mjeseci on opet mene tuži zbog te iste sobe i kuhinje, da on je to morao obojiti i da platim 2,5 tisuće eura. Onda sam ja rekao 'evo - poklonit ću ti tu sobicu i kuhinju da se ne svađamo', ali on to nije htio, htio je samo novce“, govori Ivan.

Nekretninu je na kraju darovao jednom Belomanastirčaninu. Ugovor je potpisao također u uredu odvjetnika Lulića. To je bio treći, ali ne i posljednji put da ga sreće u životu. U lipnju prošle godine upravo tog čovjeka Centar za socijalnu skrb proglašava njegovim posebnim skrbnikom. Ivan to tada još ne zna jer rješenje o tome nije dobio.

Otišli smo do ureda odvjetnika kako bismo pokušali saznati o čemu se radi. Međutim, kako ga nije bilo, nazvali smo broj s vrata. Poručio nam je kako ima sve potrebne papire te se danas ne može sastati s ekipom Provjerenog.

Socijalni radnik nikada ga nije posjetio

Protiv Ivana je Centar za socijalnu skrb na Općinskom sudu u Belom Manastiru pokrenuo postupak za lišavanje poslovne sposobnosti. Na temelju čega, njemu samom nije jasno. Govori nam kako socijalni radnik nikada nije bio kod njega doma.

U rješenju Centra piše kako je Ivan osoba sa zdravstvenim teškoćama, iako nikad nije bio kod liječnika i nitko ga nije pregledao. I zato mu je dan poseban skrbnik kako bi mu ishodio zdravstvenu i osobnu.

Ivan nam objašnjava kako ima hrvatsko državljanstvo i osobnu kartu iz Subotice.

Odvjetnik mu je bez njegova znanja izvadio i zdravstvenu iskaznicu, otvorio i karton kod liječnice opće prakse. Njoj je Centar za socijalnu skrb stalno slao dopise kako se prema mišljenju vještaka psihijatra kod Ivana radi o težem duševnom poremećaju, iako Ivan tvrdi kako ga nitko nije pregledao!

„Teško je sad vama objasniti o kome se radi, ali pokrenuli smo ga nakon razgovora sa psihijatrom koji je imao jedan inicijalni razgovor s njim, napisao je nalaz i mišljenje“, kaže Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Budući da i u dopisima piše kako Ivan ne komunicira ni s kime, nije nam bilo jasno kako je psihijatar napisao nalaz.

„Lijepo ga je pregledao, pregledao ga je jednom tamo ispred kuće i obavio razgovor“, kaže Fuštin.

Psihijatrijski "pregled"

Istog tog psihijatra upoznao je i Dragutin Pocrnić kada je prijavio maloljetničku prostituciju u Domu za odgoj djece i mladeži U Osijeku. Prijavio je političare, uglednike. Tada ga je policija privela pod izlikom da nije smio posjećivati sina, iako je imao rješenje koje mu to dopušta. Određen mu je pritvor od 15 dana.

„U zatvoru dobivam rješenje za psihijatrijsko vještačenje. Dobar dan, dobar dan, kaže on meni, znate što, vi ste psihički bolesni, vi ste toliko teško bolesni da vi morate ići u zatvorenu ustanovu“, kaže Dragutin Pocrnić.

Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr) Dragutin Pocrnić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kaže kako je „pregled“ trajao 10 minuta te mu je psihijatar samo rekao da je bolestan.

Prebacili su ga u zatvorsku bolnicu u Svetošimunsku. U međuvremenu pokrenut je sudski spor u kojem se optužuje Dragutina kako je lažno prijavljivao maloljetničku prostituciju. Poslan je zato na neovisno vještačenje u Vrapče.

„Kad je u Zagrebu vještačenje prošlo da sam zdrav, ponovno su me slali da on ustanovi da nisam zdrav, pa su me opet slali u Popovaču gdje je donesen isti nalaz kao i u Vrapču – da sam zdrav“, priča nam Dragutin.

Psihijatar je cijelo vrijeme tvrdio suprotno.

„Dolazi, unosi vam se u lice i gleda u oči i gleda, i onda donosi zaključak sucu da sam ja toliko lud da nisam sposoban sudjelovati u raspravi“, kaže nam.

Šest mjeseci proveo je po ustanovama, bio na terapijama. Šest godina je trajala sudska trakavica u kojoj je na posljetku - oslobođen. Nevin i zdrav prolazio je nezamislivu torturu. Zato će tužiti sve redom upletene u njegov progon, psihijatra prvog - govori nam.

Kako je Centar pisao dopise o potrebi za prisilnim psihijatrijskom pregledu liječnici opće prakse, i s njom smo kontaktirali. Prema zakonu, ona bi trebala osobno pregledati Ivana prije nego što izda takvu uputnicu. Doktorica tvrdi kako ga nije pregledala.

„Oni su meni njega opisali, eto, tako je bilo. Centar da, i došao je odvjetnik jedan koji je bio njegov zastupnik“, kazala nam je doktorica i priznala da ga nikada nije vidjela.

I tako je Ivan završio na prisilnom pregledu u Osijeku. Njegova se poznanica raspitivala o njemu u bolnici, zvala je odjel to jutro nakon što je prisilno priveden. Na snimci razgovora čuje se kako sestra govori da Ivan nema nikakvu duševnu bolest.

Ipak, u papirima s kojima su ga poslali kući piše F22 - perzistirajući sumanuti poremećaj.

Zašto mu se sve to događa, nije mu jasno. Ima skromna primanja, ali posjeduje vrijedne nekretnine. Da su upravo one razlog zbog kojeg se sve ovo dogodilo, vjeruju ljudi iz Vojvodine koji ga poznaju.

Ivan je otišao po druga dva mišljenja psihijatara.

„Mišljenja sam da nema pokazatelja koji govore o postojanju ozbiljnog i izravnog ugrožavanja vlastitog ili tuđeg života, zdravlja i sigurnosti, što predstavlja zakonski preduvjet za prisilnu hospitalizaciju“, navodi se u jednom mišljenju.

Nelogičnosti u otpusnom pismu

U otpusnom pismu s psihijatrije pišu pak nelogične stvari.

Pišu kako je nepoznate socioanamneze, a Centar bi je trebao utvrditi prije pokretanja postupka lišavanja poslovne sposobnosti. Također navodi kako nema nikoga od bližnjih i obitelji, a nama su ravnatelj i odvjetnik rekli kako im se obratio njegov rođak.

„Ima jednog rođaka u Vojvodini koji se brinuo o njemu. Ima tamo zemlje dosta, čovjek muku muči da se sačuva to imanje. Gospodin Stantić totalno ne brine o tome i onda se došlo do zaključka da bi bilo dobro ispitati njegovu poslovnu sposobnost“, govori nam odvjetnik.

Nadalje, u otpusnom pismu piše kako je obiteljska liječnica navela da nije suradljiv, ne komunicira s okolinom, upadnog je i neadekvatnog ponašanja, a ona nam je sama rekla kako ga nikada nije vidjela u životu.

Ivan je svjestan svojih godina, kaže da razmišlja o staračkom domu, neće još dugo moći živjeti sam. Međutim, pita se ne bi li način života trebao bi biti njegov izbor?

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene