Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uloženo gotovo 50 milijuna kuna

Završen nasip uz Koranu i Mrežnicu, trebao bi zaštititi od poplave: "U garaži su bila 72 centimetra vode"

Aktualno Galerija Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 1 Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 2 Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 3 Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 4 Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 5 Galerija 1/7 >>
Završen je 5,8 kilometara dugačak nasip uz Koranu i Mrežnicu, u karlovačkim naseljima Logorište-Mala Švarča-Turanjski Poloj, što je dio EU projekta zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja, a u izgradnju tog nasipa uloženo gotovo 50 milijuna kuna.

Vrijednost tih radova je 49,7 milijuna kuna, a dio su većeg EU projekta "Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja" ukupne vrijednosti od 1,7 milijardi kuna, čija će realizacija trajati do 2027. godine.

Pročitajte i ovo Vodostaj Drave kod Varaždina obilne padaline Stiže još jedan val oborina: Hrvatske vode izdale posebno upozorenje Slika nije dostupna Projekt vrijedan 100 milijuna kuna U sljedećih pet godina planirana je izgradnja sustava odvodnje u Vrgorcu, Đuroković: ''Više ne bismo svjedočili ovakvim poplavama''

"Ova su područja rijeke plavile desetljećima. Prije pedeset godina počelo se planirati gradnju sustava obrane od poplava, ali se nije realizirao, a unatrag par godina se ovaj dio izgradio, prvenstveno zahvaljujući specijalnom zakonu 'lex Kupa'", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na svečanosti obilježavanja završetka radova na nasipu.

Izrazio je uvjerenje da će u idućih četiri ili pet godina projekt obrane od poplave i prema Ogulinu i Sisku biti u cijelosti završen te da će se na te rijeke dolaziti radi prirodnih ljepota i ugodnog vremena, ne radi poplava.

Zaštita karlovačkih naselja u tako kratkom roku ne bi bila moguća da nije bio donesen poseban Zakon o zaštiti u slivu rijeke Kupe, koji je omogućio brzo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a to je bilo moguće i zato jer je Vlada taj projekt proglasila strateškim, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Tijekom posljednjih poplava i izlijevanja rijeke Korane prije nego što je izgrađen nasip cijeli je kraj bio na udaru poplava, a u nekim je kućama voda dolazila čak i do stropa, izvjestio je reporter Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina.

"Vidi se do kud je bila na vratima od garaže. U garaži je bilo 72 centimetara vode", kazao je Marijan Blažević iz Logorišta.

Financirano europskim novcem

Taj posao, financiran europskim novcem i obavljen u dvije godine, omogućit će građanima "prvenstveno lijepi suživot uz rijeke, jer neće više biti opasne kao što su, evidentno zbog klimatskih promjena, često znale biti posljednjih godina", ustvrdila je Furdek Hajdin.

Za stanovnike naselja uz taj nasip novi je početak života bez straha, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, zahvalivši svima koji su tome doprinijeli.

Generalni direktor Hrvatskih voda, koje su investitor projekta, Zoran Đuroković rekao je da je nasip vrlo kvalitetan te da građani mogu biti sigurni i to na mjestu gdje su se mnogi borili s poplavama Korane, Mrežnice i Kupe te zbog kojih je 2018. godine bio izgrađen privremeni sustav obrane od poplava duljine veće od šest kilometara, koji je izdržao dva poplavljivanja 2018. i jedno 2019. godine.

"Na području Logorišta i Male Švarče bilo je ugroženo između 300 i 500 objekata i nastala šteta bila je između 30 i 50 milijuna kuna. Došli smo prošli mjesec do uporabne dozvole. On je u punoj funkciji i branit će ovaj dio grada Karlovca. Ovaj nasip od 50 milijuna kuna zapravo pokazuje da se isplati ulagati u sustav obrane od poplava, jer su štete višestruko veće od investicije", rekao je Đuroković i dodao da su sada otvorena gradilišta za radove vrijedne 230 milijuna kuna.

Radove na izgradnji nasipa izvele se karlovačke tvrtke Vodoprivreda i Aquaterm, Vodoprivreda iz Zagreba, Sokol iz Vinkovaca i Lapor iz Velike Gorice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene