Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljen

Završeni radovi na sanaciji nasipa kod Račinovaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasip na rijeci Savi kod Račinovaca, koji je lani u svibnju pukao i poplavio to i još nekoliko sela u županjskoj Posavini, obnovljen je i spreman da se uspješno odupre mogućim ponovnim visokim savskim vodama, potvrdio je u utorak generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić nakon što je obišao taj nasip.

"Radovi na sanaciji nasipa su završeni. Ono što je još preostalo jest gradnja bermi uz nasip tako da je i ovaj nasip u potpunosti osposobljen za visoke vodostaje koje možemo očekivati u budućnosti", rekao je novinarima Plišić. Izvijestio je da je osim samog mjesta prodora savske vode u svibnju, koja je u nasipu uzrokovala puknuće u dužini od oko 150 metara, kod Račinovaca sanirano ukupno dva kilometara nasipa.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Slika nije dostupna Milenijske poplave FOTO I VIDEO Pogledajte kako je prije godinu dana izgledao istok Slavonije

Po Plišićevim riječima, tako su uklonjena sva klizišta uočena na nasipu. Također je kazao kako su u nastavku saniranog dijela nasipa uočeni odroni na dvadesetak mjesta koji se redovito nadgledaju i po potrebi saniraju do sveobuhvatne trajne sanacije i toga dijela nasipa.

Panika u Slavoniji: Opet puca nasip?!

Procijenio je da se tijelo samog nasipa osušilo nakon svibanjske poplave i da je nasip u dobrom stanju.

"S obzirom na poplave koje smo imali prošle godine, pregledavamo cijeli nasip duž rijeke Save i istodobno pripremamo EU projekt u vrijednosti između 30 i 35 milijuna eura koje bi utrošili u jačanje svih kritičnih mjesta duž 230 kilometara dugog savskog nasipa. Pregledat ćemo cijeli nasip, a većinom će se raditi berme, drenaže i pristupni putovi, jer se pokazalo da nam u kritičnim situacijama trebaju pristupni putevi", rekao je Ivica Plišić.

Dodao je kako nakon topljenja posljednjeg snijega nisu zabilježan značajnija povećanja vodostaja rijeka tako da se u sljedećem razdoblju ne očekuju ekstremni vodostaji kakvi su bili u proljeće prošle godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene