Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na završnoj svečanosti predstavljeni su rezultati IPA Twinning projekta u kojem su hrvatski i stručnjaci iz Sjeverne Irske godinu i pol dana razmjenjivali iskustva i znanja na području zaštite prava djece i mladih smještenih u domove za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju.


Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš istaknula je važnost profesionalizma i stalne edukacije stručnjaka koji skrbe za djecu i mladež. 'Cilj svih akcija Ministarstva je da što više mladih koji imaju poremećaje u ponašanju dobije potporu u vlastitoj ili zamjenskim obiteljima', rekla je Sporiš.

Vezani članci Andrija Jarak Andrija Jarak o 'srpskom svetu': "Najčešće to spominje Vučićev 'službeni megafon'. On na dnevnoj bazi ispali nekoliko ratnohuškačkih izjava" Incident u Krapinskim Toplicama Pravobraniteljica nakon incidenta u školi: ''Brine me situacija, odrasli ne smiju podržavati djecu u kršenju pravila"

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević najavio je da će Predstavništvo i dalje raditi na sličnim projektima koji povezuju struku i stručnjake, što EU najviše potiče s obzirom da je riječ o suradnji i usporedbi vrijednosti među zemljama.

SKANDAL BBC zataškavao zlostavljanje 1.000 djece u svojim studijima

'Naučiti nešto od drugih vrlo je vrijedno i korisno pa se nadam da će hrvatski stručnjaci to znanje danas - sutra moći razmijeniti s kolegama iz hrvatskog susjedstva koji se pripremaju za EU', rekao je Baričević.

Projekt je počeo u rujnu 2012. godine, a proveden je u 12 domova u Hrvatskoj. Stručnjaci iz Sjeverne Irske su zajedno s kolegama iz Hrvatske održali niz seminara o svim aspektima skrbi djece s problemima u ponašanju, uključujući i rad s traumatiziranom djecom. Pozornost je posvećena i podršci nakon što takva djeca i mladi izađu iz skrbi.

Ravnatelji socijalnih ustanova iz Sjeverne Irske radili su s ravnateljima 12 hrvatskih domova za odgoj djece i mladeži na učinkovitom upravljanju ustanovom koja pruža uslugu institucijske skrbi i deinstitucionalizaciji.

Upravo je deinstitucionalizacija, odnosno izmještanje djece i mladih iz domova, bila ključna komponenta projekta o kojoj su irski stručnjaci hrvatskim kolegama prenosili svoja iskustva.

Tijekom projekta kroz radne skupine u Zagrebu i Rijeci stručnjaci su radili na razvoju protokola za unaprjeđenje suradnje između ključnih dionika koji se bave zaštitom prava djece s poremećajima u ponašanju. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook