Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završen dokazni postupak protiv Ane Magaš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zadru danas je završen dokazni postupak u ponovljenom postupku protiv Zadranke Ane Magaš (28) koja je 18. ožujka 2005. usmrtila svog muža Lucijana Magaša (33) ubodom nožem u leđa.

Nakon što je Vijeće Županijskog suda u Zadru objavilo da je završen dokazni postupak, zastupnici optužbe i oštećene strane zatražili su da se Ana Magaš osudi po Zakonu za ubojstvo s izravnom namjerom, bez olakotnih okolnosti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život nakon ubojstva Sin Ane Magaš još odbija kontakt s majkom Slika nije dostupna Festival dokumentarnog filma VIDEO: ZagrebDox nudi filmove o Severini i Ani Magaš

Presuda će biti izrečena u ponedjeljak, 11. rujna.

Obrana optužene smatra da je riječ o ubojstvu na mah izazvanom visokim stupnjem fizičkog i psihičkog zlostavljanja koje je nad njom provodio njezin suprug, odnosno ubojstvu u nužnoj samoobrani, te je, kako je rekao jedan od odvjetnika, zatražena praktički oslobađajuću presudu za optuženu. 

Nakon saslušanja završnih riječi, predsjednik sudskog vijeća Milan Pečina objavio je da je proces završen i da će presuda biti izrečena u ponedjeljak. Županijski sud u Zadru prošle je godine u rujnu osudio Anu Magaš na 9,5 godina zatvora. 

Nakon nekoliko mjeseci, postupajući po žalbama, Vrhovni sud RH ukinuo je tu presudu zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odredio ponavljanje procesa. Ponovljeni postupak počeo je u travnju ove godine i tijekom njega iznova su saslušani svjedoci te je provedena i rekonstrukcija događaja. 

Tijekom današnjeg postupka zastupnik optužbe i zamjenik županijskog državnog odvjetnika Slobodan Denona, kao i opunomoćenik oštećene strane, odvjetnik Andrej Korljan, u završnim su riječima ustvrdili da je Ana Magaš počinila ubojstvo s izravnom namjerom, kuhinjskim nožem kao sredstvom izvršenja, u obiteljskom stanu u zadarskoj četvrti Bili brig. 

Svi provedeni dokazi potvrđuju da je svog supruga ubila s leđa dok je on napuštao stan, a nakon bračne svađe. Sila koju je njezin suprug uporabio prema njoj nije bila jakog intenziteta i nije joj život bio ugrožen, te tako ne opravdava njezinu reakciju, smatraju njih dvojica. 

Sama činjenica da je iza pokojnog supruga ostao njihov malodobni sin (koji te kobne noći nije bio u stanu s njima) nije olakotna nego otegotna okolnost, rekao je odvjetnik oštećene strane Andrej Korljan i zatražio od Suda da kazni Anu Magaš kaznom koja je, kako je rekao, bliža maksimumu. 

S druge strane, odvjetnici optužene, Marko Marinović i Tanja Budimir, u završnim su riječima ustvrdili da se ubojstvo nije dogodilo u hodniku stana, nego u kuhinji dok je optuženu njezin suprug lijevom rukom stiskao za vrat, a desnom držao za noge. 

Optužena ničim nije izazvala svog supruga na takvo ponašanje. Ona je te noći, prije samoga ubojstva, bila u društvu prijatelja u jednom diskoklubu, a tako je postupala u skladu s dogovorom i sporazumom s pokojnim suprugom. Njih dvoje su se, naime, prije dogovorili da svatko može izlaziti sa svojim prijateljima. 

Nije bilo nikakvih intimnosti između Ane Magaš i njezina prijatelja koje bi izazvale njezina supruga Lucijana Magaša koji je te večeri naišao u diskoklub u alkoholiziranom stanju te vrijeđao i ponižavao Anu Magaš. 

Njezin suprug se vratio u stan, a pola sata poslije u stan je došla i Ana Magaš nakon čega je počela njihova svađa. Odvjetnici optužene drže da su rekonstrukcijom događaja otklonili sve dvojbe oko toga je li ubojstvo počinjeno u nužnoj samoobrani. 

Nedvojbeno je da je riječ o nužnoj samoobrani i ubojstvu na mah. Svatko ima zakonsko pravo na samoobranu u takvoj situaciji, rekli su odvjetnici Ante Magaš. Zanimljivo je da je opunomoćenik oštećene strane, odvjetnik Andrej Korljan sudu postavio i imovinsko-pravni zahtjev. 

Naknadno upitan o kolikom je iznosu riječ, Korljan je rekao da se radi o oko 800 tisuća kuna koje oštećena strana potražuje. Ovaj zadarski slučaj ubojstva otkad se dogodio plijeni pozornost cjelokupne hrvatske javnosti. 

I danas su u sudnici bili predstavnici ženske Autonomne kuće iz Zagreba, na nekim ročištima su se pojavili i predstavnici OESS-a, a uz obitelj optužene po prvi je put danas u sudnici bio i otac ubijenog Lucijana Magaša Joso Magaš, poznat kao bivši direktor "Tankerske plovidbe Zadar".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene