U zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu u srijedu ujutro određeni broj vozača sanitetskog prijevoza započeo je sa štrajkom, no unutarnjom preraspodjelom djelatnika osiguran je nesmetani prijevoz bolesnika u zagrebačke zdravstvene ustanove, izjavio je ravnatelj Zavoda Žarko Rašić.


Zavod je od suda zatražio zabranu štrajka s obzirom na to da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti štrajk nije moguće organizirati u zavodima za hitnu medicinu, izjavio je Žarko Rašić Hini.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš komentirao najavljeni štrajk vozača saniteta: "Nema razloga za traženjem rješenja na ulici" Štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza - 5 Vozači saniteta u bijelom štrajku: Traže povrat ili povećanje koeficijenta plaće

"U ovom trenutku sve funkcionira normalno. Svi su bolesnici prevezeni na dijalizu, nema dugih čekanja, a u pričuvi imamo i 15 vozača ZET-a, kao i 30-ak djelatnika iz ostalih zagrebačkih ustanova - vozača i medicinskih sestara, koji su spremni uskočiti", kazao je i dodao kako je na terenu kao i inače 31 ekipa sanitetskog prijevoza.

Jutros se nije moglo doći do čelnika Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza koji su za srijedu najavili početak štrajka kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Sindikat štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.

U utorak su održani višesatni razgovori u Ministarstvu zdravstva s Hrvatskim sindikatom sanitetskog prijevoza na čelu s Mišelom Majetićem, tijekom kojih je ministar zdravstva Vili Beroš ponudio kompromisnu izmjenu koeficijenata složenosti posla.

Beroš je u srijedu ujutro u povodu štrajka izjavio da je zagrebački Zavod za hitnu medicinu zatražio od suda mišljenje o tome je li štrajk zakonit, a do odluke suda njegov je zadatak osigurati pravovremeno funkcioniranje službe.

Ministar je rekao da se štrajk ne bi trebao osjetiti jer su se u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba organizirali tako da i dalje imaju dovoljan broj vozača. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju