Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza u srijedu, 5. veljače, počet će štrajk kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.


Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.

Vezani članci Sanitetsko vozilo (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Udruga za promicanje prava pacijenata prozvala štrajkaše u sanitetu: "Direktni ste krivci za nastalu štetu" Počeo prosvjed vozača saniteta VIDEO Vozači saniteta krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva: "Neka se snalaze kako znaju"

Štrajk, koji će održati samo u Zagrebu, počinje u srijedu u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva. Dok bude u štrajku, zagrebački sanitetski prijevoz radit će s 30 posto kapaciteta, izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić.

Zagrebački sanitetski prijevoz ima 41 ekipu u kojoj je 120 vozača i medicinskih tehničara, a od srijede na teren će izlaziti samo 13-ak ekipa.

"Vozač u sanitetskom prijevozu danas ima koeficijent 0,776, a do 2011. imao je 0,951. Tehničar u sanitetu sada pak ima koeficijent 0,951, dok je do tada imao 1,067", pojašnjava Majetić. Posljedično, vozači i tehničari u sanitetu u Zagrebu zaostaju za svojim kolegama u hitnoj pomoći za oko 2000 kuna mjesečno.

Djelatnici sanitetskog prijevoza u Zagrebu dnevno obavljaju više stotina prijevoza, a pomažu i u slučaju prometnih nesreća do dolaska ekipe hitne pomoći, no sve Vlade od 2012. godine, kao i Grad Zagreb, oglušili su se na njihove zahtjeve da ih se po koeficijentima izjednači s kolegama iz hitne pomoći.

Bezuspješno su kontaktirali i s resornim gradskim uredom ne bi li Grad Zagreb, izmjenom pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, osigurao dva milijuna kuna godišnje za nadomjestak razlike u koeficijentima.

Majetić kaže da je s cijelim problemom dobro upoznat i novi ministar zdravstva Vili Beroš, s kojim je sindikat razgovarao prije godinu dana, dok je Beroš obnašao dužnost pomoćnika ministra Milana Kujundžića.

"Na žalost, od tada se ništa nije promijenilo", ističe Majetić.

Tvrdi da je novi ministar prošlog petka dopisom obaviješten o štrajku, no za sada nitko iz ministarstva nije kontaktirao sa sindikatom. (Hina)

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju