U tijeku su posljednje pripreme za izložbu kakvu Hrvatska još nije vidjela. Nikola Tesla – Mind from the future bit će, poručuju organizatori, pravi multimedijalni spektal. Na njoj radi više od tri stotine ljudi. Prikazat će i neke od malo poznatih detalja iz Teslina života. U izložbeni prostor zavirila je kamera Dnevnika Nove TV.

Galerija


Svih 1200 četvornih metara izložbenog prostora potpuno se transformira.

''U samoj centralnoj poziciji, odnosno u galeriji postavili smo najveću skulpturu ikad postavljenu u galeriji hrvatskih umjetnika, najveću skulpturu posvećenu Nikoli Tesli koja je visoka 12 metara'', rekla je Ivana Andabaka, ravnateljica hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Pravi multimedijalni spektal omogućit će posjetiteljima da uđu u jedan od najgenijalnijih umova u povijesti. Prikazat će se i neki malo poznati detalji iz Teslina života.

''Sad ću vam otkriti samo jedan mali detalj. Tesla je jako volio film Frankenstein i čak je pomogao u konstruiranju specijalnih efekata za taj film. Postoji puno detalja o Tesli koji nisu poznati, jer je on bio jedna multikompleksna, multitalentirana osoba'', kaže Helena Bulaja Madunić, autorica i kustosica izložbe.

Više od tristo umjetnika, producenata, scenografa, dizajnera, strojara već godinu i pol dana intenzivno radi na izložbi. Uključili su se i učenici škole primijenjene umjetnosti.

''Osjećaj je izvrstan, sudjelovati u velikoj priči, ponovno reinkarnirati neke Tesline ideje'', rekao je Vili Mihelj iz 3. razreda.

Uz stručno vodstvo izradili su i prave kinetoskope. ''Nakon što je Tesla otišao od Edisona, Edison se prebacio na optičke igračke i osmislio kinetoskop, što je preteča projektorima'', rekla je Antonia Veličić, animatorica i scenografkinja.

Sve to moći će se vidjeti, a dio toga i isprobati. ''Ova izložba uistinu jest najkompleksnija i najzahtjevnija izložba koju smo imali prilike ugostiti ne samo u društvu likovnih umjetnika nego uopće da se radi u Hrvatskoj'', rekla je Andabaka.

Izložba je to koja će nakon Zagreba otići u svijet. Zato ju nemojte nikako propustiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr