Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo je čitao spise

Zatražio premještaj jer mu je sa Sanaderom u ćeliji bilo dosadno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan prije nego što je Ivo Sanader zasjeo na optuženičku klupu, iz njegove ćelije u Remetincu otišao je njegov cimer, inače tapetar.

Taj 51-godišnjak iz Svetog Ivana Zeline sam je od uprave zatvora tražio da ga premjeste iz desetak kvadrata koje je dijelio s bivšim premijerom u sobu gdje ima više pritvorenika i to, kako se čini, zato što mu je sa Sanaderom bilo dosadno jer je ovaj po cijele dane samo proučavao svoje spise, a za razgovor s cimerom ili nije imao vremena ili nije bio raspoložen, piše Večernji list. Pa se tako čovjek vratio u ćeliju s više zatvorenika, gdje je očito zabavnije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nepravomoćna presuda Krivi su! Ivi Sanaderu šest godina, Hernadiju dvije godine za aferu Ina-MOL

Baš zbog obimnih spisa koji Sanaderu odvlače svu pažnju zamjenik pučkog pravobranitelja preporučio je 24. listopada Upravi za zatvorski sustav i Upravi zatvora Zagreb da ga vrate u jednokrevetnu ćeliju, u kakvoj je i bio kada je izručen iz Austrije. Večernji navodi riječi iz dopisa zamjenika pravobranitelja kako se radi o nekoliko postupaka protiv Sanadera, a spis samo u jednom predmetu ima više od 60.000 stranica, pa smještaj u skučenom prostoru s još jednom osobom onemogućava pripremanje obrane, pri čemu treba uzeti u obzir da su svi predmeti u fazi istrage bili tajni.

No, iako se zamjenik pučkog pravobranitelja u dopisu pozivao na Pravilnik o kućnom redu u zatvorima, kojim se propisuje da se zatvorenika u istražnom zatvoru, što je kategorija u kojoj je Sanader, u pravilu smješta u zasebnu prostoriju, te na Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja pak svakome tko je optužen jamči da će imati odgovarajuće vrijeme i mogućnosti pripremanja svoje obrane, od samice za Ivu Sanadera za sada, piše Večernji, neće biti ništa.

Ćelija površine 10,06 četvornih metara zadovoljava zakonom propisane norme od četiri 'kvadrata' po zatvoreniku. A mjesta u Remetincu, čiji je kapacitet predviđen za 582 osobe, nema. Sada je ondje zatvoreno 1060 ljudi. Ostali zatvorenici sigurno ne bi bili blagonakloni da Sanader u takvoj situaciji dobije ćeliju samo za sebe. Uostalom, kada je potkraj srpnja donesena uredba po kojoj su sve samice u Remetincu, a kojih ima ih 30, postale dvokrevetne ćelije, bilo je onih koji su se pobunili protiv dolaska cimera. Jedan od njih bio je i Sanader.

I tako je Sanader dobio svog prvog cimera, navodno se radi o 'mozgu' velike prevare, a nakon što je on pušten iz pritvora, Sanaderu se uselio spomenuti tapetar, koji je nekoć imao obrt, ali ga je morao zatvoriti, a u Remetincu je zbog toga što je u alkoholiziranom stanju pregazio dijete. Inače je evidentiran zbog više prometnih prekršaja, ali i za remećenje javnog reda i mira, doznaje Večernji.

Sanader sada ima trećeg cimera, koji je osumnjičen za više prevara u gospodarskom poslovanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene