Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pali ispod Srbije i Crne Gore

Zašto tonemo na Doing Business ljestvici?

Tonemo na doing business ljestvici (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Tonemo na doing business ljestvici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tonemo na doing business ljestvici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tonemo na doing business ljestvici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tonemo na doing business ljestvici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/2 >>
Možda bi više građana imalo veće plaće da je bolja poslovna klima. No, ni tu ne cvjetaju ruže, što pokazuju i podaci Svjetske banke o lakoći poslovanja. Hrvatska je pala za sedam mjesta, što ne brine previše ministra gospodarstva Darka Horvata, koji najavljuje bolji plasman Hrvatske već u idućoj godini.

Poslovati u Hrvatskoj sve je teže i teže. Barem ako se pita Svjetsku banku. Na ljestvici Doing Business opet smo potonuli, s 51. na 58. mjesto. Poslodavci kažu da država ne radi dovoljno i nema reformi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravomoćna presuda Suradnici Horvata i bivših ministara priznali krivnju i nagodili se: Dobili su blage kazne Slika nije dostupna Potvrdili na Županijskom sudu Podignuta optužnica protiv bivših ministara Horvata, Aladrovića i Tolušića te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića

Ivan Bračić, iz HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika poručuje: "Moramo biti svjesni okruženja, kako bi poduzeli adekvatne mjere za razvoj poduzetništva“. Hrvatska na ljestvici pada jer se posao sve teže pokreće. Sporo se izdaju građevinske dozvole, a krediti su sve manje dostupni. Nazadovali smo i u zaštiti prava manjinskih dioničara.

Poboljšali smo se u segmentu prekogranične trgovine, dostupnosti električne energije i plaćanju poreza. Lošiji smo i od većine zemalja u okruženju, ispred nas su Makedonija, Kosovo, Srbija, Crna Gora, Rumunjska i Mađarska.

Unatoč lošim pokazateljima, mladi još uvijek vjeruju u pokretanje posla u Hrvatskoj. Poduzetnik Albert Gajšak prije godinu dana krenuo je iz podruma, a danas zapošljava sedmero ljudi i uspješno razvija svoje poslovanje. "Teško je pokrenuti bilo što. Država ima utjecaj na pokretanje posla otprilike 3 posto, a sve ostalo je na onome koji pokreće. Najgore je žaliti se", misli Gajšak.

Ministar gospodarstva Darko Horvat za sve krivi lošu percepciju. On je unatoč svemu optimističan. "To samo znači da smo u ovoj godini na pragu transformacije i da ćemo od 2019. godine u dva najlošije ocijenjena indikatora napraviti maksimalni pomak. To znači da ćemo već u 4. mjesecu sljedeće godine imati elektroničko pokretanje biznisa.

Do tih obećanja Hrvatskoj ostaje još loših pokazatelja, industrijska proizvodnja pada već deveti mjesec za redom, a HNB je smanjio izglede rasta gospodarstva za ovu godinu.

Zvonimir Savić iz Sektor za financije HGK napominje: "Sadašnji gospodarski rast Hrvatske je relativno nizak odnosno najniži od nama usporedivih država središnje i istočne Europe. Znamo što trebamo napraviti, a to su reformski zahvati koji će olakšati poslovanje", rekao je Savić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene