Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljevorukost je fenomen kojemu znanost i dalje pokušava utvrditi točan uzrok. Postoje razne teorije - od oštećenja motoričkog centra na lijevoj polutki mozga do one da je krivac određeni gen.


I Vanja i Antonija od malih nogu pišu lijevom rukom. Antonija živi u svijetu dešnjaka, jer 90 posto svjetske populacije čine dešnjaci.

Vezani članci Majka dječaka s autizmom - 4 Muka majke koju je autistični sin grizao i udarao trajala je mjesecima, nakon priče u Provjerenom našlo se rješenje. No čudima tu nije kraj... Provjereno potaknulo institucije na rad - 4 ''Uspjeli smo. Svi skupa'': Nakon priče u Provjerenom ipak se našlo rješenje za dječaka s nizom teških dijagnoza koji je grizao i udarao svoju majku

Ljevorukost je, mogli bismo reći, fenomen kojemu znanost i dalje pokušava utvrditi točan uzrok. Čak postoji i teorija da dolazi do oštećenja motoričkog centra na lijevoj polutki mozga. Ukoliko oštećenje nije veliko, mozak ga sam prebrodi i služi se suprotnom stranom. Druga teorija kaže da je određeni gen zaslužan za ljevorukost.

Funkcije lijeve strane mozga su logičko mišljenje, analitika, racionalnost. A funkcije desne strane su sposobnost razlikovanja lica, sposobnost orijentacije u prostoru i precepcija glazbe i umjetnosti. Iako u svakodnevnom životu koristimo funkcije obje strane mozga, jedna od strana ipak je dominantnija.

Obično je osnovna škola doba kada ljevorukost postaje iznenađenje. Vještine poput pisanja većini roditelja otkriju ono što se do tada nije primjećivalo. U mnogim kulturama ljevorukost se smatrala nenormalnom pojavom - u 17. stoljeću se doslovce smatrala prokletstvom. A donedavno su roditelji i učitelji djecu tjerali na pisanje desnom rukom.

'Nije bitno samo hoće li dijete pisati desnom rukom, već i jesu li se živčane niti, pa i centri, preselili u drugu hemisferu. Ako nisu, dijete može doživotno patiti i ne dosegnuti neke svoje sposobnosti, jer se više ne može vratiti i postati ljevoruk s 35 godina', pojasnio je dr. Hrvoje Hečimović za emisiju Provjereno.

16-ogodišnji Ivan tenis je počeo trenirati s 4 godine, kada ni sam nije bio siguran je li ljevak ili dešnjak. Ubrzo je doznao koja strana mu više odgovara. Ivan je dvoranski državni prvak u tenisu i tu titulu vrlo vjerojatno može zahvaliti tome što je ljevak.

'Istraživanjima je utvrđeno da vizualne informacije koje prima igrač obrađuje desna polutka mozga. Pa samim time informacija, ukoliko je igrač ljevak, brže dođe do centra za motoriku, jer se nalazi s iste strane i to za 20 do 30 milisekundi', kaže dr.sc. Petar Brabaros Tudor, asisetent na Kineziološkom fakultetu.

Petar odrađuje motivacijske treninge s tenisačima i tvrdi - iznimno su adaptirani na dešnjake, jer s njima konstantno igraju. A tome u prilog ide i statistika. Primjerice, od sto igrača na ATP ljestvici tek je 10 ljevaka, pa i naš Goran Ivanišević.

Tenisači koji igraju lijevom rukom puno su nezgodniji suparniku zbog zapravo obrnute igre. Upravo zbog bolje prostorne orijentacije i brže motoričke reakcije ljevaci se u pojedinačnim sportovima pokazuju uspješnijima. Osim u tenisu, izvrsni su u plivanju, baseballu, mačevanju. I članovi Mense tvrde - čak je 20 posto njihovih članova ljevaka, 60 posto predsjedinka Sjedinjenih Američkih Država i čak 50 posto astronauta.

Ljevaci su, smatraju znanstvenici, veliki kreativci upravo zbog dominantne desne polutke mozga. Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Isaac Newton, Charlie Chaplin, Beethoven, Picasso -ljudi koji su naš zadužili na različitm poljima bili su upravo ljevaci.

Svijet je toliko podešen udesno da oni to više ni ne primjećuju. U većini zapadnog svijeta automobili su skrojeni za dešnjake. Glazbala, razni alati, bankomati, pa čak i škare.
Ljevaci su se rodili u desnom svijetu pa je većina dobro prilagođena, jer mozak je jednostavno takav - navikne se na sve. Ipak, statistika kaže, ljevaci su skloniji slučajnim ozljedama i to vjerojatno baš zato što žive u desno dizajniranom svijetu.

Vanja pak piše isključivo lijevom rukom, ali mnoge stvari u svakodnevnom životu radi desnom. Za određene radnje koristi određenu ruku i zapravo ne pripada osobama zvanim ambideksterima tj. onima koji se podjednako dobro služe i lijevom i desnom rukom. Ljevaci koje se tjeralo da pišu desnom rukom većinom su postali ambideksteri.

Ako niste sigurni, evo nekoliko trikova koje možete napraviti na sebi. Namignite - ako ste ljevak učinit ćete to spontano lijevim okom. Zaplješćite - ako ste ljevak gornja ruka dok plješćete bit će lijeva. Isprepletite prste - palac na vrhu bit će lijevi, nagnite glavu prema ramenu - ako ste glavu automatski nagnuli na lijevu stranu, velika je šansa da ste ljevak. Ipak, to ne mora biti točno, pravo stanje stvari krije se duboko u vašem mozgu.