Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poteškoće u pronalasku radnika

Toliko im dobro ide da grade novu tvornicu, ali ne mogu naći radnike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Tražimo na sve moguće načine, preko portala, preko medija, usmenom predajom', tvrdi direktor Modo interijer studija.

Nakon što smo nedavno objavili priču o tvornici namještaja Kvadra koja nije mogla pronaći radnike, na adresu te tvrtke zamolbe za zaposlenjem uskoro su počele stizati.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 OTKAZI I OTPREMNINE Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina? "S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze"

No Kvadra nije izoliran slučaj. S istim problemom susreće se i tvrka Modo interijeri iz Osijeka. Sav namještaj koji proizvedu izvoze u Njemačku i Švedsku. Posao toliko dobro ide da grade i novu tvornicu, ali kvalitetne radnike koji bi u njoj radili - ne mogu pronaći.

Kvalitetnog proizvoda bez kvalitetnih radnika ne bi ni bilo. 'NIje, nije naporan posao, ako ga volite nije naporan', tvrdi radnik Ozren Ozalj. Nije naporno ni ugovoriti nove poslove, ali naći radnike jest. Osim na zavodu za zapošljavanje oglase ostavljaju gdje god stignu.

Plaća od tri i pol do četiri tisuće kuna

'Tražimo na sve moguće načine, preko portala, preko medija, usmenom predajom', tvrdi Miroslav Mrša, direktor Modo interijer studija. Mnogi su za tvornicu čuli, došli, ali i ubrzo otišli. Plaća od tri i pol do četiri tisuće kuna nije ih zainteresirala za rad s drvom.

Nestale su obrtničke škole, nestalo je nastajanje kvalitetnog kadra iz tih obrtničkih škola koje bi pratila adekvatna drvna industrija i mislim da je tu glavnina problema.

Takvih problema Šaban Bajramović nije imao. Novi zanat brzo je izučio. 'Ja ipak mislim da je tu problem s ljudima, nije tu problem u poslu, posla ima za svakoga tko želi raditi', rekao nam je Šaban Bajramović.

Ako budu morali, priliku za stati na noge ponudit će i radnicima iz inozemstva. Ipak, nadaju se da će od gotovo 340 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj njih desetak plaću početi zarađivati u njihovoj tvornici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene