Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa Provjerenog otkrila je podatake o zagađenju rijeke Sutle, o kojima Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog gospodarstva šuti već mjesecima.


U naručenom elaboratu od Instituta Ruđer Bošković, u sklopu redovitog monitoringa hrvatskih voda, crvenim slovima otisnuto je poglavlje o povišenim koncentracijama teških metala u vodi. Znanstvenici su željeli posebno ukazati da se sa rijekom Sutlom nešto događa. O svom trošku, testiranja su ponavljali 4 puta, kako bi bili sigurni u rezultate. Uvjerivši se u mogućnost zagađenja vode, obavijestili su naručioca studije – Ministarstvo poljoprivrede.

Vezani članci Ivana Paradžiković Ivana Paradžiković: "Vrijeme je za nove profesionalne izazove" Provjereno: Problemi s uzdrmanim zdravstvenim sustavom - 3 Nove afere u već kaotičnom sustavu, živce gube i liječnici i pacijenti: "Čovjek se osjeća kao brodolomac na oceanu bez pojasa za spašavanje“

'Istog trenutka kada smo primili podatke kontaktirali smo nadležno Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, u čijoj nadležnosti je i njihova provedbena agencija Hrvatske vode', tvrdi glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

No njegova izjava potpuno je kontradiktorna onome što je ekipa Provjerenog doznala u tim institucijama.

Državni tajnik za vodno gospodarenje, Zdravko Krmek, kaže kako su o spornim podacima prvi put čuli kad su dobili upit novinara. Isti odgovor novinare Provjerenog dočekao je i u Hrvatskim viodama.

'Što se tiče te studije, s kojom ste me sada upoznali, ja nisam vidio tu studiju niti smo službeno kao Hrvatske vode dobili na uvid i spoznaju, te rezultate koje je Ruđer ispitivao', izjavio je pred kamerama načelnik Sektora za zaštitu voda u Hrvatskim vodama, Zlatko Ivaniš.

Što se događa s vodom u rijeci Sutli, je li zagađenje zahvatilo i ribe i tko je kriv za višemjesečno 'ležanje' u ladici znastvene studije koja dokazuje povišenje koncentracije više od 15 teških metala istražila je ekipa Provjerenog. Cijeli prilog pogledajte večeras na programu Nove TV u magazinu Provjereno koji počinje u 20.15.