Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobnu granicu između srednje i starije dobi od 65 godina trebat će promijeniti u idućih nekoliko godina, ali sada se ne razmišlja o produljenju životne dobi za odlazak u mirovinu, rečeno je na tribini o zdravstvenome i socijalnom položaju starijih osoba u organizaciji Foruma seniora zagrebačkoga SDP-a.


Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da je dobna granica između srednje i starije dobi od 65 godina imala smisla prije 50 ili 100 godina, ali se životni vijek u međuvremenu udvostručio. Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić ustvrdio je kako je i dalje potrebno razvijati mirovinsku reformu, ali je napomenuo da se sada ne razmišlja o produljenju životne dobi za odlazak u mirovinu.

Očekuje da će do kraja godine biti postignut konsenzus o konceptu mirovinske reforme, no smatra da je jedini način postizanja održivoga mirovinskog sustava proizvodnja i otvaranje novih radnih mjesta. Po rezultatima ankete predstavljenim na tribini, 60 posto Zagrepčana prima mirovinu manju od 3000 kuna, a 74 posto ih životne troškove podmiruje samo s mirovinom.

Psihologinja Marija Orlić, koja je predstavila rezultate ankete, rekla je da se stopa rizika od siromaštva u 2011. povećala na 20,06 posto u odnosu prema 2007. i 2008., kada je iznosila 17,4 posto. Zabrinjava to što osobe iznad 65 godina imaju stopu rizika od siromaštva iznad nacionalnog prosjeka.

Istraživanje kojim je u 15 zagrebačkih četvrti obuhvaćeno 9380 osoba starijih od 65 godina pokazalo je da ih 56 posto ima stan, a 29 posto kuću. Kad je riječ o pokretnosti, anketa je pokazala da je 63 posto starijih osoba sasvim pokretno, 34 ograničeno pokretno i četiri posto trajno nepokretno.

Samo 30 posto njih zadovoljno je dostupnošću brzoga i učinkovitoga bolničkog liječenja, a 83 posto ih je zadovoljno hitnom medicinskom pomoći. Ista je anketa provedena na području cijele Hrvatske, a u njoj je sudjelovalo čak 22.543 ispitanika. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Bernardić dao ultimatum: "Ako nema dogovora oko Istražnog povjerenstva, nema ni izbora ustavnih sudaca" Slika nije dostupna Bez državnog dodatka od 27%: Mirovine iz 2. stupa bit će znatno manje, evo koga će sve to najviše pogoditi