Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svrab se u iz susjedne Bosne i Hercegovine proširila u Hrvatsku.


Od rujna do danas zabilježeno je 38 oboljelih od svraba u Brodsko – posavskoj županiji, dok je na razini cijele Hrvatske tijekom cijele prošle godine zabilježeno 874 oboljelih, kazao nam je doktor Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Vezani članci Migranti, ilustracija Ministar sigurnosti BiH: "Najmanje 100 tisuća migranata čeka priliku krenuti iz Grčke prema BiH i Hrvatskoj" Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika

Srame se otići kod liječnika: U BiH tisuću oboljelih od svraba!

Kako je kazao doktor Cvitković, svrab se prenosi u kontaktu sa zaraženom osobom, a uzrokuje je parazit. 'Simptomi su svrbež i crvenilo koje se povećava noću i na toplini. Zaražene osobe se trebaju otuširati i kožu namazati lijekom', kazao je Cvitković te dodao da je vrlo bitno održavanje osobne higijene.

Inače, Bosnom i Hercegovinom se već neko vrijeme širi zaraza svraba. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, početkom prošlog mjeseca oboljelih je bilo gotovo 1.000.

Liječnici smatraju da ih je i više, jer mnogi odbijaju otići liječniku zbog sramote. Svrab ili šuga, naime, smatra se sirotinjskom bolesti. Najviše oboljelih je u Hercegovini, osobito u Mostaru.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook