Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

U kontaktu sa zaraženim govedima: "Zarazili su se kožnim antraksom, dobili su antibiotike"

Šestero zaraženih, od toga dvoje djece, više od 100 goveda - trenutačni je to epilog zaraze bedrenicom ili antraksom na području Lonjskog polja na pašnjaku Osekovo. Na terenu su sve službe.

Nadležne službe su i dalje na terenu u Lonjskom polju nakon zaraze antraksom

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavili epidemiolozi Englezi i Nijemci upozorili građane koji putuju u Hrvatsku: Turisti se zarazili parazitom Ilustracija Sprječavanje zaraze Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine

Sve oboljele osobe obrađene su u sisačkoj bolnici. Nije bilo potrebe za hospitalizacijom. Dobili su antibiotike i poslani su kućama.

"Oni su se zarazili kožnim antraksom koji je jedan najjednostavnijih oblika ove bolesti. Svi koji su ili u doticaju sa zaraženim životinjama također su dobili preventivnu terapiju antibioticima. Njihovi brisevi bit će poslani na analizu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo", izvijestila je novinarka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Da se radi o antraksu kod goveda, potvrđeno je s Veterinarskog instituta u Zagrebu.

Na terenu je i policija. "Policija je izašla na teren nakon dojave rendžera koji rade u Parku prirode Lonjsko polje nakon što je uginulo prvih 40-ak goveda. Krim-tehničari izuzeli su vodu iz pojilica koju su konzumirale zaražene životinje", izvijestila je Ćevid.

Obavješteno je i Državno odvjetništvo, a policija će tek utvrditi postoji li krivnja vlasnika.

"Treba pričekati sve preglede"

Zaraženo meso nije završilo na hrvatskim policama. "Nije završilo i ne može. Uginulo je sigurno preko 100 životinja. Više ćemo znati oko ponoći danas", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.

Rekla je da nije još bila na terenu, ali da će otići čim će to biti moguće.

Vučković je rekla da su odmah reagirali i da su inspekcije na terenu. "Treba pričekati sve preglede koje rade veterinari da vidimo koliko se proširilo. Nema razloga za paniku", smiruje ministrica i zaključuje da ljudi ne trebaju biti u izolaciji.

 

Više o zarazi pogledajte u priloženom videu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene