Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

u dvorištu Josipa Štibrića iz Harmice nedaleko od Zaprešića pronađena je grobnica iz Drugog svjetskog rata. Iako je Josip znao za grobnicu, nije ni slutio da su tamo ostaci dvadeset, kako se pretpostavlja, njemačkih vojnika.


85-godišnji Josip dulje od šest desetljeća mirno je živio kraj grobnice nastale u drugom svjetskom ratu. 'Ja ih nisam ubio. Ja sam njima posadio cvijeće i živicu, bili su ograđeni. Mirno su živjeli, nekad sam ih znao i lampaš zapaliti', kaže Josip Štibrić.

Ostaci obuće, sat, medaljon, prsten, samo su neki od predmeta koji su pronađeni uz ostatke, kako se vjeruje, njemačkih vojnika. 'Sve navodi na to da je riječ o njemačkim vojnicima, možda i nekim časnicima sudeći po predmetima, vidjet ćemo što još možemo iz njih zaključiti', kaže Višnja Starešina iz Ureda za pronalaženje grobova žrtava.

>> Crkva o komunističkim zločinima: Naši su mučenici bili gurnuti u zaborav

Da je grobnica u njegovom dvorištu, gospodin Josip je znao, ali nije znao o koliko se ljudi radi. 'Ja sam samo ono prvobitno znao za dvojicu, da su bili vezani i ta je žica tu', kaže Josip.

S obzirom na to da je ova grobnica unutar privatnog dvorišta posmrtni ostaci su iskopani i bit će zbrinuti. 'Jer se masovna grobnica nalazi pred samom kućom gospodina Štribrića i to nam je bio prioritet, maknuti grobnicu iz njegovog dvorišta', kaže Starešina.

'Kako mi ne bi bilo drago, neka budu na mirnijoj strani, tamo gdje im je i mjesto', kaže Josip. Sada će i gospodin Josip mirnije spavati, a na mjestu gdje je bila grobnica, opet će, kaže, posaditi cvijeće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook