Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grobnica u Gračanima

Crkva o komunističkim zločinima: Naši su mučenici bili gurnuti u zaborav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Josip Bozanić u Rimu je potvrdio najnoviju inicijativu Crkve da se aktivno uključi u otkrivanje žrtava komunističkog režima. Na to su se odlučili nakon što je ministar branitelja Predrag Matić najavio pripajanje, do sada neovisnog, Ureda za žrtve komunističkih zločina Ministarstvu branitelja.

Na zagrebačkim Gračanima pronađeni su posmrtni ostaci 30-ak žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata. Žrtve su imale između 16 i 20 godina. Pronađeni su tek desetak minuta od središta Zagreba. Masovna grobnica u Gračanima tek je jedna od njih 600 u kojima se nalaze ostaci žrtava komunističkog režima. Podatke o njima sada će prikupljati i svećenici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik Ivo Josipović: 'Nezastarijevanje političkih ubojstava treba vrijediti za sve' Slika nije dostupna Otkrivena grobnica vojnika NDH Kao dječak je kroz prozor vidio likvidacije: Strijeljali su ih kod potoka

'Naši mučenici bili su zaboravljeni, gurnuti su u zaborav. I sada se ponovno nekako vraćaju ti dani kada se oni žele i dalje gurnuti u zaborav', kazao je Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Svaka biskupija imat će svoje povjerenstvo. Župnici će prikupljati podatke o mučenicima, ali i svim žrtvama komunističkih progona. Provjerene informacije objavljivat će na internetu.

>> U masovnoj grobnici u Gračanima 30 vrlo mladih žrtava komunističkog zločina iz 1945.

Odnosom prema žrtvama komunističkog režima, ističu iz Crkve, nezadovoljni su već dugo. Ovu inicijativu pokrenuli su zbog odluke ministra Predraga Matića o pripajanju, do sada neovisnog, Ureda za žrtve komunističkih zločina Ministarstvu branitelja. 'Kako će se ministarstvo postavljati, jer oni imaju vlas i oni je mogu koristiti, ali i mi ćemo koristiti svoja prava', kaže Bogović.

Unatoč odluci ministra, u sadašnjem Uredu za žrtve komunističkih zločina nadaju se da će i dalje ostati neovisni i samostalni. 'Pozdravljam svaku inicijativu na jačem istraživanju zločina komunističkog režima i njegovih totalitarnih strana, a osobito ovu inicijativu koja dolazi od Crkve', kaže Višnja Starešina, iz Ureda za žrtve komunističkih zločina.

A iako ne znaju kakva im je budućnost, u Uredu i dalje intenzivno u pripremi za iskapanje imaju 40 masovnih grobnica. U tome će im sada pomagati i katolička Crkva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene