Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boro Ivanović zvani Konj

Zapovjednik JNA optužen za brutalne ratne zločine u Slavoniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ratnih zločina na području istočne Hrvatske podignuta je optužnica protiv Bore Ivanovića zvanog Konj, nekadašnjeg zapovjednika 12. proleterske mehanizirane brigade JNA.

Protiv 69-godišnjeg Bore Ivanovića zvanog Konj, zapovjednika brigade JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku i državljanina Republike Srbije, u Osijeku je podignuta optužnica za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene u Slavoniji 1991. godine.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Nestala djevojčica Danka nestala kod Bora FOTO Dvogodišnju djevojčicu tražili cijelu noć, stotine ljudi na terenu: "Dok sam se okrenula, više je nije bilo. Još ne govori"

Županijsko državno odvjetništvo, ne navodeći njegovo ime, u priopćenju navodi da je te zločine počinio kao zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, postrojba teritorijalne obrane Tordinaca, Ćelija, Orlovnjaka, Ernestinova, Laslova, Antunovca i Palače te dobrovoljačkih postrojba iz Srbije.

>> Izaslanstvo Haaškog suda obilazi mjesta ratnog zločina u Hrvatskoj

Tereti ga da je izdavao zapovijedi za napade i neselektivna granatiranja radi osvajanja tih mjesta i etničkog čišćenja od nesrpskog stanovništva, znajući pritom za zlostavljanja, ubijanja i pljačkanja koja nije spriječio, iako je mogao. Svjesno je pristajao da njemu podređene postrojbe nastave to činiti, ocjenjuje Državno odvjetništvo.

Tako su prilikom osvajanja Tordinaca usmrtili 22 civila, 11 mještana su prvo zlostavljali u jednoj kući, a zatim ih prebacili u logor Begejci na područje Republike Srbije. Zapovijedio je napad na Ćelije 7. srpnja 1991. Svi mještani bili su prisiljeni napustiti selo, koje su pripadnici teritorijalne obrane susjednih srpskih sela opljačkali, a poslije toga su artiljerijsko-raketne postrojbe JNA i teritorijalne obrane, vježbajući gađanje, sravnili Ćelije sa zemljom.

Nakon okupacije Laslova, Orlovnjaka, Ernestinova i Antunovca, u razdoblju od 4. rujna do prosinca 1991. godine, pripadnici njemu podređenih postrojbi ubili su 21 civila, pet mučili, a četvoricu zarobljenih pripadnike Hrvatske vojske predali Arkanovim dobrovoljcima znajući da će ih oni ubiti.

Tijela ubijenih bacili su u masovnu grobnicu u Ćelijama, a neposredno prije mirne reintegracije Boro Ivanović osobno je došao u Ernestinovo i naredio da se tijela iskopaju i premjeste na još uvijek nepoznatu lokaciju. Potom su ubili još tri zarobljena pripadnika Hrvatske vojske, od kojih se za dvojicu još ne zna tko su, navodi se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva objavljenoj danas na internetskoj stranici DORH-a. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene