Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuvari običaja

Stoljetna tradicija: Hvarani probdjeli noć u procesiji 'Za križen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hvarani su i ove godine nastavili pučke običaje u stoljetnoj tradiciji procesije Za križen.

Procesije iz šest mjesta na otoku Hvaru Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske krenule su u jučer navečer na križni put dug 25 kilometara.

Pročitajte i ovo Veliki četvrtak, procesija Ususret Uskrsu Danas je Veliki četvrtak: Znate li što se obilježava i koji su običaji? Slika nije dostupna Tradicija duga 500 godina Procesija "Za križen" ipak će se i ove godine održati na Hvaru, doznajemo zašto je došlo do zabune

Mjesta su jedno od drugoga udaljena tek koji kilometar, sve procesije zapravo sudjeluju u velikoj laičkoj procesiji 'Za Križen', a idu smjerom kazaljke na satu. Procesija se neprekidno održava više od pet stoljeća, a 2009. je uvrštena na Popis svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a.

Procesije kreću bez obzira na vremenske prilike, kao što je bilo i večeras kada je na Hvaru padala lagana rosulja, tisuće vjernika se putem i u crkvama mole i pjevaju starinske korizmene napjeve prolazeći kroz sva mjesta, a da se pri tom nigdje ne smiju susresti.

>> Znate li što se obilježava na Veliki četvrtak?

Ovogodišnje križonoše su: Nikola Belić (Jelsa), Marin Crnčić (Pitve), Teo Grgičević (Vrisnik), Toni Carić (Svirče), Marin Stipetić (Vrbanj) i Tonči Keršić (Vrboska). Svi oni imaju svoje pomoćnike i pratnju, a nose križeve koji su teški od 6 do 12 kilograma. Na otoku Hvaru je velika čast biti križonoša, što je najčešće povezano s dubokom vjerom ili osobnim zavjetima. Zato će slijedeći križonoša koji se primjerice prijavi u Jelsi na red doći tek 2043., a slično je i u drugim mjestima.

Ključni trenutak je svakako doček jelšanske procesije na Pjaci. Rijetko tko želi propustiti taj prizor kad križonoša nakon cijele noći provedene u procesiji, potpomognut od strane pomoćnika, ukosi Križ i zatrči se prema svome župniku, a ovaj prema njemu. Tada obojica kleknu, padnu u zagrljaj ljubeći i križ i jedan drugoga. Na posljetku župnik s propovjedaonice upravi riječ svima i s Križem im udijeli blagoslov, nakon čega odlaze na počinak, da bi se u poslijepodnevnim satima opet okupili u crkvi za bogoslužje Velikog petka. (Hina)

Snimku procesije ustupila nam je Josephine Visković.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene