Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonito u Splitu

Milijune vrijedna Zapadna obala dobila "parazite" pod prozorima gradske vlasti: Megajahte na ilegalnom vezu, a institucije žmire

Riva na Zapadnoj obali, Split (Foto: Dnevnik.hr)
Riva na Zapadnoj obali, Split (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ante Renić (Foto: Dnevnik.hr) Ante Renić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Brodski vez (Foto: Dnevnik.hr) Brodski vez (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Splićanin na rivi (Foto: Dnevnik.hr) Splićanin na rivi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Riva na Zapadnoj obali, Split (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Na obnovljenoj i proširenoj zapadnoj obali sve je više turista, ali i mega jahti koje su najčešće usidrene bez ikakvih dozvola - potpuno protuzakonito

Proširenje Zapadne obale u Splitu građani su platili 85 milijuna kuna. Nova šetnica dobro je primljena među građanima, ali i turistima. Oni s kojima smo razgovarali oduševljeni su i to ponajviše čistoćom mora i toplim vremenom.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina"

No, na obalu se ljeti privezuju i megajahte, a u idiličnom prizoru jedini problem je što su one tu u potpunosti nezakonito. I tako već godinama, tijekom cijele sezone.

Županijski vijećnik iz stranke Pametno Ante Renić tvrdi da nema ni jednog dokumenta temeljem kojeg se brodovi mogu tu vezati jer se mjesto ne vodi kao luka, niti je u GUP-u označeno kao luka nautičkog turizma.

„Tu se vezuju brodovi od 30 metara i pomorsko dobro se neovlašteno koristi, pitanje je na osnovu čega se obračunavaju te naknade, gdje idu te naknade“ govori nam Renić.

Šetnica na Zapadnoj obali otvorena je prije šest godina i plaćena je 85 milijuna kuna proračunskog novca koji je originalno bio namijenjen za sanaciju odlagališta otpada. Odluka je promijenjena za vrijeme gradonačelnika Keruma s obzirom da se sama šetnica nalazi tik uz njegov hotel.

Novinari Dnevnika Nove TV cijeli dan bezuspješno su pokušavali doznati na osnovu kojeg ugovora Splitska obala naplaćuje vezivanje na Zapadnoj obali. Odgovore nisu dobili ni od Grada ni od Županije. Iz resornog ministarstva su se opravdali požarom u svojim prostorijama.

Potvrđeno nam je da ova gradska tvrtka ima koncesiju na tek tri ugostiteljska objekta. U stvarnosti pod krinkom naplate korištenja komunalne opreme, struje i vode, naplaćuje privezivanja po dužini broda. I sve to pod prozorima gradske vlasti.

Ante Renić iz stranke Pametno tvrdi kako svi znamo da je riječ o „očuvanju većine u Gradu i županiji“. I tako zbog očuvanja većine, institucije žmire na nelegalno privezivanje, za koje zakon predviđa kazne i do 100 tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene