Nesvakidašnji gosti naselili su se u zapadni dio Osijeka. Točnije - nastanili su se. Riječ je o krdima srna koji su uz obližnje kuće našli svoj mir, pa je stoga u lov na srne, ali s kamerom umjesto puške, krenuo reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Galerija Srne u Osijeku - 4 Srne u Osijeku - 3 Srne u Osijeku - 2 +3 Srne u Osijeku - 1

Prizor predivne srne u galopu rijetko se viđa čak i u slavonskim šumama, no ne i rubnom dijelu Osijeka, tik uz gradsku obilaznicu, obiteljske kuće i trgovački centar.

Vedran Vranješ svakoga ih jutra pozdravi i kaže - počele su dolaziti kada se podignuo vodostaj rijeke Drave.

"Tu ima jedan bunker iz Drugog svjetskog rata i tu vjerojatno nađu stanište, a ima i šikara. Bilo ih je pet-šest, a sad ih ima 50 sigurno i uživam gledajući ih svaki dan. Ma, prekrasno nešto. Njih, fazane, zečeve..." navodi.

Ovdje su našle svoj mir. Hranu od usjeva uz obilaznicu, vodu, sklonište, pa čak i povjerenje u susjede.

Divljač na cesti Naletjeli ste na srnu na cesti - što učiniti i tko će vam isplatiti nastalu štetu?

"Bilo ih je jedno četiri-pet koje sam ja pripitomio. Davao im hranu. One su se naviknule na mene. S vremenom sam vidio da gledaju prema van stalno i onda sam ih nakon nekoliko mjeseci pustio van. Često su poslije navaljivale da opet dolaze nazad, međutim ne dozvolim jer više volim da su vani s ostalima", dodaje Vranješ.

Divljači u Slavoniji i Baranji ne nedostaje, pa se ne može sa sigurnošću reći odakle su srne mogle migrirati u grad. Za njima su došli i njihovi najveći neprijatelji - predatori čagljevi. Lovci ističu – to nije jedini problem.

Nalet divljači na vozila

"Srne u blizini naseljenog mjesta predstavljaju opasnost. Prvenstveno za srne, pa onda za ljude, za usjeve koji su tamo. Taj dio nije osvijetljen i vozači nisu u mogućnosti vidjeti uopće tu divljač. Imali smo određeni broj naleta divljači na vozila", navodi predsjednik Lovačkog društva Drago Jukić.

Srne su plahe životinje i ne možemo im se previše približiti da ih ne bismo uplašili, a to ne želimo. Zanimljivo, automobili koji prolaze na obilaznici ne plaše ih sve dok voze. Ali čim se zaustave, srne pobjegnu.

Divljač - 5 U ovoj županiji je bilo čak 15 naleta na divljač u desetak dana: Policija ukazala na ključne stvari za vozače

Sezona lova na srne je završena, a lovci ionako ne smiju koristiti puške u gradu. Kako žele pomoći srnama da se vrate u šume i na hranilišta, daleko od jurećih automobila, morat će organizirati – hajku.

"Hajka je organizirani pristup lovaca, bez pucanja, da se vrate na onaj dio gdje mislim da je njima puno sigurnije", navodi Jukić.

"Ja mislim da smo mi došli na njihov teritorij, a ne one u naš", smatra Vranješ. I živjet će zajedno još neko vrijeme. Do prve hajke.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju