Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O RADNICIMA ČISTOĆE

Dolenec: "Štrajk smatramo nezakonitim, svjesni smo da im treba što prije povećati prava, ali pozivamo ih da se vrate na posao"

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec obratila se javnosti o situaciji u podružnici Zagrebačkog holdinga Čistoća.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec dala je izjavu za medije na temu aktualne situacije u podružnici Zagrebačkog holdinga Čistoća. Radnici Čistoće u štrajk su krenuli zbog otkaza trojici radnika, a i zbog teških uvjeta rada. Troje radnika prije desetak dana snimljeno je kako u isti kamion ukrcava različite vrste odvojenog otpada. Otkazi su među radnicima izazvali val nezadovoljstva koji je rezultirao štrajkom. 

"Znamo da je ova tema od velikog interesa za javnost. Važno je istaknuti da je ovo Uprava koja poštuje radnička prava", poručila Dolenec. 

"U novim kolektivnim ugovorima povećali smo materijalna prava, radi se o 12.000 ljudi. I jedna i druga strana, i mi i Uprava i sindikat, slažemo se da treba povećati materijalna prava, ali pregovori dosad nisu bili uspješni", poručila je.

"S obzirom na inflaciju, Uprava je pokrenula pregovore sa sindikatima o povećanju materijalnih prava, ali pregovori nisu bili uspješni zbog razlika između onoga što je bio prioritet za Upravu i onoga što su tražili sindikati. Smatralo se da je najvažnije podići plaće komunalnih radnika s najnižim plaćama", naglasila je dodajući da su oni cijelo vrijeme za stolom i voljni su pregovarati.

Naglasila je da je u siječnju plaća prosječno rasla 94 eura, a za više kategorije cifra je bila manja jer se komunalnim radnicima trebalo čim prije povećati plaće.

"Stalo nam je do toga da javnost zna, a i radnici, da smo cijelo vrijeme za stolom i ako je Kolektivni ugovor na snazi, u potpunosti se poštuje. Paralelno traje proces mirenja i zato ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Ovo se ne može nastaviti, moramo se vratiti za stol. Tim više što jučer nije bilo odvoza, i to bez sankcija", dodala je.

Također je naglasila da su radnici tražili manju sankciju za radnike koji su prekršili propise, i sami su se složili da su potrebne sankcije.

"Prihvatili smo obrazloženje radnika, Uprava je povukla otkaze radnicima. Pretpostavka je bila da se vrate na posao. Izašao je cijeli niz zahtjeva, mi smo o svim tim zahtjevima spremni pregovarati. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na svih 11 zahtjeva, moramo se vratiti pregovorima i radnike pozivamo da se vrate na posao. Važno je da i sindikati preuzmu svoj dio odgovornosti." Najvažniji fokus, naglasila je, treba biti na tome da se vrate na pregovore i da se radnici vrate na posao. 

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Čistoće - 3 JOŠ Ne izlaze na teren Uprava prihvatila neke od zahtjeva: Radnici Čistoće još čekaju ispunjenje onih najvažnijih

Pročitajte i ovo Uprava Holdinga - 6 prosjećna plaća 1105 eura "Štrajk je nezakonit. Ako netko ne misli raditi, neka se lijepo pokupi doma": Predsjednik Uprave Holdinga uputio oštru poruku radnicima

Naglasila je da Čistoću financiraju građani i da postoje ograničenja u zahtjevima.

Na upit što planiraju učiniti s obzirom na to da štrajk smatraju nezakonitim, odgovorila je: "Ovo nije održivo više od dva-tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti te ćemo po njima i postupati." Na pitanje jesu li otkazi radnicima jedna od opcija rekla je da ispituju zakonske mogućnosti.

"Pravni stručnjaci kažu da je ovo nezakonito odbijanje izvođenja zadataka i postoji cijeli dijapazon sankcija, i otkazi", rekla je. 

Upitana je i o situaciji u Zambiji vezano za njihova člana: "Naš vijećnik, kao i ostali pritvoreni, hrvatski su građani za koje zasad nemamo razloga misliti da su napravili nešto pogrešno. Jedino što se zna je da ima puno propusta u procedurama, tako da treba pričekati da se to riješi, a zadaća hrvatske države je da štiti svoje građane."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene