Zamagljivanje komaraca, ilustracija (Foto: Pixsell,Patrik Macek)
Zamagljivanje komaraca, ilustracija (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Foto: Pixsell,Patrik Macek

U Zagrebu je u tijeku zamagljivanje komaraca. Traje do utorka, 18. lipnja.


Porastom temperature povećao se i broj komaraca. Najviše ih je u području oko Save i Jaruna.

Vezani članci Zagrepčani strahuju za školarce nakon potresa - 6 Bandić obećava sigurne koridore za djecu i uvjerava - prilazi su u redu: "Trakama su omeđeni prostori koji nisu sigurni" Plikovi nakon uboda komaraca Još lošije nego prošle godine? ''Situacija je dramatična, ubijaju nas. Dečko je imao 20 plikova po leđima''

Grad Zagreb priopćio je da se u razdoblju od 10. do 18. lipnja provodi zamagljivanje komaraca, i to provodi po kvartovima u ranim jutarnjim satima (od 4 do 6:30).

Na zamagljivanju radi više tvrtki: Adria grupa, ID90, Eko deratizacija, ID EKO i Sanitacija.

"Adulticidno suzbijanje komaraca provodi se sa zemlje, primjenom uređaja za hladno ULV zamagljivanje s vozila u pokretu", priopćeno je iz Grada.

Na dijelu gustog zelenila i šume primijenjuje se i uređaj za toplo zamagljivanje. U suzbijanju se koristi insekticid registriran i dopušten za tu namjenu rješenjem Ministarstva zdravstva za primjenu u RH, dodaje se u priopćenju Grada Zagreba.

Iz Grada mole građane da se ne zadržavaju (bez prijeke potrebe) na otvorenome u područjima provedbe u vrijeme suzbijanja. Pčelare mole da zaštite pčele u vrijeme provedbe suzbijanja, budući se suzbijanje provodi niskotoksičnim piretroidima.

Dosad je zamagljivanje komaraca provedeno na područjima Gajevo-Staglišće, Horvati-Gredice-Jarun, Ivanja Reka, Jelkovec, Jarun zeleno područje "Trokut", ŠRC Jarun, ŠRC Mladost, Prečko, Petrovaradinska, Retkovec i Resnik. Zamagljeno je i Maksimirko naselje.

U četvrtak će zamagljivanje biti obavljeno u Cvjetnom naselju-Prisavlje, u petak Folnegovićevo naselje i Borovje. Zamagljivanje se nastavlja u ponedjeljak u Trnskom-Park Mladenaca i Sigetu te završava u utorak u Travnom.