Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju još uvijek nije promijenjen, pa poduzetnici koji su u vlastitoj tvrtki istodobno i izvršni direktori društva i zaposlenici, moraju plaćati dvostruke doprinose.


Još jedna priča o suludim hrvatskim zakonima iz rubrike "vjerovali ili ne". U slučaju poduzetnice Nevenke Mikac definitivno vrijedi ona dvaput je dvaput. Naime, otvorila je svoju tvrtku, a država joj je poslala rješenje po kojem mora platiti doprinose za zdravstveno osiguranje - dva puta. Prvi put zato što je direktorica firme, a drugi zato što je jedina zaposlenica.

Vezani članci Mladi poduzetnici s Edward Bernays  University Collegea Poduzetnici otkrivaju: Što je za vrijeme studiranja ključno za uspjeh? Plin Kako do vaučera za plin: Uskoro počinju prijave za potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima, objavljena pravila

'Zdravstveno osiguranje smo mi kao članovi uprave dužni plaćati u znak solidarnosti sa svojim djelatnicima. Budući da sam ja jedina zaposlena u svojoj firmi, to znači da ja moram u solidarnosti sa samom sobom plaćat doprinose? Ispalo je da sam im dužna za 6 mjeseci nekih 8 tisuća kuna', rekla je poduzetnica Nevenka Mikac.

Dug je podmirila jer joj je Porezna uprava zaprijetila i ovrhom. 'Navodno je posrijedi još 10 tisuća takvih slučajeva, znači 10 tisuća direktora j.d.o.o.-a je u sličnoj situaciji', napominje Mikac.

Svi oni redovito se sa svojim problemima javljaju i Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

'Nama se javljaju i pitaju nas upravo to, kako da vodim svoj biznis, a tek sam krenuo, nemam novaca ni za minimalnu plaću. s jedne strane potičemo poduzetnike mlade ljude i sve ljude koji su ostali bez posla da krenu u poduzetništvo, da je to izvrsno rješenje, ako imaju priliku, ako imaju ideju, a s druge strane im dajemo utege', rekla je Ana Brusić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Promjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju trebala se dogoditi u lipnju prošle godine, no Zakon je povučen iz saborske procedure. HZZO, kako doznajemo, poduzetnicima temeljem internog dogovora više ne bi trebao slati uplatnice, ali problem će ostati sve do promjene zakona.

'Nadamo se da će Ministarstvo zdravlja u što skorije vrijeme uputiti u proceduru spomenute izmjene kako bi se otklonili problemi', kazali su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Bivši ministar zdravlja Siniša Varga za čijeg mandata je ovaj Zakon donesen, a izmjene su i povučene iz saborske procedure, danas je bio bez komentara. Kada i kako misli riješiti problem nije nam danas odgovorio ni aktualni ministar zdravlja Dario Nakić. A dok se državne institucije dogovaraju, sve se slama preko leđa malih poduzetnika. Nevenka će pravdu morati potražiti na sudu.

'Svi peru ruke, svi sliježu nemoćno ramenima, mislim da je poruka nama malim poduzetnicima jako loša. Ne idite u j.d.o.o. ako ne morate zato nas i zovu j.d.o.o. - jado', dodaje poduzetnica Mikac.

Tvrtki u Hrvatskoj, koje imaju do 10 zaposlenih, ima oko 160 tisuća. Svima njima prijeti ova suluda zakonska odredba, a rješenje nije ni blizu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju