Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u današnjem je priopćenju upozorio da bi novi zakon o plaćama državnih službenika koji Vlada, kao tzv. europski zakon u Sabor upućuje po hitnom postupku, mogao za posljedicu imati zamrzavanje plaća službenica koje koriste porodni dopust do godine dana djetetova života, na rok od 10 godina.


'Zbog takve diskriminacije majčinstva Sindikat će zatražiti intervenciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a Vladu upozorava da ponovno razmisli prije nego što zakon uputi u Sabor po hitnom postupku, te ga vrati na doradu', kaže se u priopćenju.

Vezani članci Školska godina počinje 7. rujna Učiteljica odgovorila Sindikatu koji ju je javno osramotio: "Ja nisam TV Đurđa ni tetka, ja sam samo učiteljica" Slika nije dostupna Službenice prebacivale novac na svoje račune

Sindikat podsjeća da je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon jučerašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća pojasnila da se državni službenik promiče u plaći kroz platne stupnjeve temeljem ocjene, i to za jedan platni stupanj ako je ocijenjen ocjenom 'izvanredan' ili dva puta uzastopno ocjenom 'odličan', ili pak svakih pet godina ako je u tom razdoblju najmanje četiri puta ocijenjen ocjenom 'dobar' ili višom.

Službenici se ne mogu ocijeniti ako su u kalendarskoj godini radili manje od šest mjeseci i to bez obzira na razloge. Stoga službenica koja ode na čuvanje trudnoće ili koristi obvezni porodni dopust te zatim porodni dopust do godine dana djetetova života, počevši u svibnju tekuće godine i završi ga u srpnju iduće godine, ostat će neocijenjena ne samo u godini u kojoj je započela, već i u godini u kojoj je završila porodni dopust. To znači da će takve majke u pet godina moći 'zaraditi' samo tri ocjene i neće moći biti promaknute u plaći za tri posto temeljem ocjene 'dobar', jer im za to treba najmanje četiri ocjene 'dobar' ili viša ocjena. 

Zakonodavac službenice rodilje 'kažnjava'?

Stoga će službenice, kojima se majčinstvo 'zalomilo' i završilo polovicom kalendarske godine, za rođenje djeteta biti kažnjene s nemogućnošću promaknuća u plaći sve dok ne istekne novo ocjensko razdoblje od pet godina. Ako im se trudnoća ponovno dogodi u idućih pet godina, zakonodavac bi ih mogao kazniti i za drugo dijete nemogućnošću promicanja do isteka 15-te godine državne službe, upozorava Sindikat.

Kada Vlada ne bi minuli zamijenila promicanjem temeljem ocjene, takva bi službenica i majka razdoblje od pet godina, u kojem je koristila porodni dopust, završila s plaćom uvećanom za 2,5 posto, budući da porodni dopust ne prekida radni staž, kaže se među ostalim u priopćenju.