Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, čije je donošenje Vlada predlagala u hitnom postupku, ipak će na drugo čitanje.


Saborski HSS predložio je, a HDZ prihvatio, da se predložene izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, čije je donošenje Vlada predlagala u hitnom postupku, rasprave u još jednom, drugom čitanju.

Vezani članci Obitelj, ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Provjerite detalje: Proširuje se krug korisnika dječjeg doplatka Slika nije dostupna Nije dopustio da prođe 'baba s kolačima': Snimio jedan od bizarnijih prekida utakmice

HSS-ovoj zastupnici Marijani Petir sporna je rigoroznost zakona. 'Niti jedna članica UEFA-e nema ovako rigorozan zakon. Ovim zakonom uvodi se nulta tolerancija na alkohol što znači da možete voziti automobil ako imate 0,5 promila alkohola, ali ne možete popiti čašicu piva na utakmici kad gledate svoj omiljeni klub', kazala je HSS-ovka ocjenjujući da se izmjenama ruše klubovi, sponzorski ugovori, PDV, te napadaju 'obični građani koji popiju čašu piva ili vina i ne rade nikakve izgrede'.

'Ovim zakonom mi na neki način guramo policiju da se razračunava s građanima umjesto da suzbijemo huligane i mislimo da to nije dobar put', ustvrdila je Petir.

Da je zakon pisan po mjeri policije, a ne građana smatra i SDP-ov Šime Lučin ocjenjujući kako se izmjenama dobiva 'čisto represivni zakon'. Ako se iščitaju izmjene, ocjenjuje Lučin, zakon se ne može više zvati Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, već Zakon o kažnjavanju nereda i onih koji izazivaju nerede jer se, kako je rekao, u zakonu opće ne potencira prevencija.

'A prevencijom se zapravo sprječavaju neredi', naglašava Lučin koji se također založio za doradu zakona. Lučin pritom poziva da se u izradu zakona pozove prosvjetare, sociologe, psihologe, odnosno ljude 'koji se ne bave samo represivnim dijelom sustava'.

>> Nasilnim navijačima prijetit će i zatvorska kazna

HDZ-ov Vedran Rožić složio se s time da se prijedlog izmjena uputi u drugo čitanje kako bi zakon bio što kvalitetniji, iako, naglašava, Klub HDZ-a podržava represivne mjere nad izgrednicima. Izmjenama zakona predviđa se da se sudjelovanje u tučnjavi, organiziranje nasilja ili uništavanje stvari ili imovine na sportskim natjecanjima tretira kao kaznena djela za koja će se moći izreći kazna zatvora. Za sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe tako se predviđa mogućnost izricanja kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Za organizatore ili vođe grupa takvih kaznenih djela moći će se izreći kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju da u tučnjavi ili napadu bude prouzročena smrt neke osobe organizator ili vođa grupe koja to prouzroči kaznit će se kaznom zatvora od tri do deset godina.

Organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima kažnjavat će se kaznom zatvora od jedne do pet godina, do tri godine zatvora moći će se izreći i za uništavanje stvari ili imovine na sportskim natjecanjima, a nepoštivanje mjera i zabrana novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine.

>> 'Strože mjere neće ništa promijeniti jer se niti ove ne primjenjuju'

Na sportske terene ubuduće se neće moći dolaziti maskiran, u potpunosti se zabranjuje prodaja i konzumiranje alkoholnih pića, a izmjenama se daje mogućnost policiji da zabrani održavanje sportskog natjecanja ako sportski objekt nije opremljen prema zakonskim odredbama, a pooštravaju se i uvjeti angažiranja zaštitara zaštitarskih tvrtki.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić naveo je da je u razdoblju od posljednjih izmjena zakona, od 17. travnja prošle godine, privedeno 1766 osoba, 74 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, a teže sedam osoba, 30 policijskih službenika zadobilo je lakše tjelesne ozljede, a jedan teže, oštećena su 44 MUP-ova vozila, 52 gradska autobusa, 37 tramvaja, 11 željezničkih vagona. (Hina)