Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

'Strože mjere neće ništa promijeniti jer se niti ove ne primjenjuju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivše ministrice pravosuđa se slažu da je ključno pitanje zašto se ne primjenjuju postojeći zakoni?

Divljanje navijača, koje je zasjenilo derbi Dinama i Hajduka, završilo je rezultatom od 15 ozlijeđenih policajaca, među kojima je jedan policajac ostao bez oka, i dvadeset ozlijeđenih navijača, od kojih je jedan od njih zadobio prostrjelnu ranu. Nažalost, nasilje na sportskim terenima nije kod nas prvi puta viđeno, no što treba učiniti ili što se treba dogoditi da subotnje vijesti postanu dio prošlost? Pitanje je to koje postavljaju brojni zaljubljenici u nogomet, brojni ljubitelji sporta koji strahuju svoje djecu dovesti na sportske trene i brojni građani kojima kvart za vrijeme velikih derbija postaje bojno polje.

Pročitajte i ovo Davor Božinović i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Neredi u Splitu Božinović oštro odgovorio Milanoviću: "U vrijeme ovih koji danas kritiziraju, policajac početnik je imao manju plaću od kolege u BiH" Navijači se u Zagrebu sukobili s policijom - 5 Neredi nakon utakmice Policija objavila detalje: U napadu navijača ozlijeđeno 8 policajaca, trojica uhićena

'Na subotnjem primjeru jasno smo vidjeli da je zakazala preventiva u odgoju', zaključila je Ingrid Antičević Marinović, SDP-ova saborska zastupnica i bivša ministrica pravosuđa i dodala kako iz subotnjeg ponašanja navijača na utakmici  proizlazi da država ništa ne radi i da je došlo do duboke podjele odnosa između pojedinca i države. 'Subotnji događaj trebao bi biti alarm vladajućima. To je bila pljuska koja upozorava na važnost promjena', tvrdi Ingrid Antičević Marinović i prisjeća se kako je nitko nije slušao kada je govorila da na odgoju i učenju djece toleranciji treba raditi još od vrtićkog doba.

'Stroži zakon o navijačima neće ništa promijeniti. A zbog čega bi se uvodile strože mjere kada se ni postojeće ne primjenjuju? Ni davanje većih ovlasti policiji neće ništa riješiti, a ne smijemo zaboraviti da je bilo i slučajeva u kojima je policija prekoračivala ovlasti', kaže SDP-ova saborska zastupnica i dodaje kako bi što se tiče izmjene zakona o navijačima neke stvari trebale možda biti preciznije.

Vesna Škare Ožbolt, također bivša ministrica pravosuđa, predlaže da se navijačima sudi na mjestu događaja, odnosno da za huligane koji izazivaju nerede stadion postane sudnica u kojoj bi im se automatski izricala kazna. 'Snimke nadzornih kamera na stadionima dovoljan su dokaz, a i tehnički je puno jednostavnije suditi navijačima na stadionima', kaže Vesna Škare Ožbolt i dodaje kako ne misli da policiji treba povećati ovlasti. 'Stvar je u tome da se sadašnje ovlasti počnu primjenjivati i da se sadašnji Zakon o navijačima počne primjenjivati', naglašava Škare Ožbolt.

Dodaje kako je Zakon o navijačima nužan i kako se neredi na stadionima ne bi riješili bez njega, odnosno samo uz postojanje kaznenog i prekršajnog zakona. 'Pitanje koje treba postaviti jest zbog čega se ne primjenjuju postojeći zakoni? Teško je reći tko je ovdje zakazao i zbog čega je u subotu ponovno eskaliralo nasilje. Možda ne treba uvijek odmah krenuti u mijenjanje zakona, možda bi bilo dobro vidjeti zbog čega stvari ne funkcioniraju u provedbi', kaže Škare Ožbolt i dodaje kako je jasno da trenutni Zakon o navijačima pokazuje slabosti.

Bivša ministrica pravosuđa i HDZ-ova saborska zastupnica Ana Lovrin za Dnevnik.hr je rekla kako je strašno to što je dogodilo u subotu i kako je zastrašujuća činjenica da se netko sjeti iz čista mira napadati policiju i nerede nakon utakmice širiti po gradu. Napominje kako su nužne izmjene Zakona o navijačima te objašnjava gdje misli da bi korekcije trebalo raditi. 'Mjera iz Zakona bi trebala glasiti da se utakmica mora, a ne može prekidati na prvi simptom nasilja te da o sigurnosti na sportskim terenima odlučuje policija, a ne organizatori utakmice koji imaju komercijalne interese', naglašava Lovrin.

>> Karamarko: Nemam informacija o odmazdi, ali spremni smo

Ističe kako je strašno što huliganima pada na pamet i kako bi u takvim sukobima policija ne bi trebala libiti pri primjenjivanju svojih ovlasti. 'Postojeće mjere se moraju pooštriti i policija mora dosljedno raditi svoj posao. Subotnje divljanje huligana u Maksimiru je strašno i vlast je dužna osigurati mir', istakla je Ana Lovrin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene