Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brza reakcija

HGK: 'Hrvatski zakon ne dozvoljava ilegalno skidanje filmova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupacije kinodistributera, videodistributera te kinoprikazivača reagirale su na netočne informacije koje su se pojavile u medijima.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ustvrdila je danas, suprotno tumačenju nekih medija, da je neovlašteno 'skidanje' filmova s interneta nezakonito i kažnjivo'.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Naime, kako ističu u HGK-u, članak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima doista propisuje da fizička osoba može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to čini za privatno korištenje koje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili pristupačno javnosti. No da bi fizička osoba mogla iskoristiti takvo pravo bitno je da se radi o zakonito pribavljenom autorskom djelu, a ne o nezakonitoj kopiji autorskog dijela neovlašteno distribuiranoj putem Interneta.

Svrha predmetne zakonske odredbe je omogućiti korisnicima zakonito pribavljenih autorskih djela da naprave kopije za vlastito korištenje, primjerice digitaliziranje vlastite zbirke originalnih videograma na VHS-u za vlastito korištenje ili kopiranje vlastitog originalnog CD-a za potrebe slušanja u vlastitom vozilu ili na MP3 sviraču.

S obzirom da se putem Interneta distribuiraju i nezakonite kopije filmova i glazbe, njihovim skidanjem od strane fizičkih osoba se one ne mogu naknadno legalizirati. Stoga se članak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ne može primijeniti na skidanje nezakonitih kopija autorskih djela sa Interneta, ističu predstavnici grupacija HGK-a.Članak 82. ne može se primijeniti niti na fizičke osobe koje skidaju određeno autorsko djelo istovremeno ga čineći pristupačnim drugim korisnicima.

Osobe koje omogućuju distribuciju nezakonitih kopija autorskog djela putem Interneta čine kazneno djelo iz članka 230. Kaznenog zakona, koji propisuje da će se onaj tko bez odobrenja utvrdi na materijalnu podlogu, primjerice hard disk, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko granične crte, prikaže, izvede, odašilje, prenese, učini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi način uporabi autorsko djelo, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Fizičke osobe koje skidaju takve nezakonite kopije postaju sudionicima tog istog kaznenog djela, a niti na njih se ne primjenjuje članak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.(VLM Agencija)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene