Foto: Zaklada Ana Rukavina
Foto: Zaklada Ana Rukavina

Zaklada Ana Rukavina će u utorak, 2. listopada u suradnji s gospodinom Ramizom Ajdinom i Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba uz potporu Mjesnog odbora Novi Jelkovec održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Zagrebu.


Akcija će se održati u naselju Novi Jelkovec u prostorijama Mjesnog odbora Novi Jelkovec (Sesvete, Ulica Ljudevita Posavskog 25) u vremenu od 18 do 20 sati.

Vezani članci Ilustracija Jedna doza može spasiti čak tri života, a jedini izvor toga lijeka je čovjek: ''Darivatelji krvi vraćaju vjeru u ljude'' Slika nije dostupna 248 građana Svete Nedelje upisalo se u Registar matičnih stanica

Ovu akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira na inicijativu gospodina Ramiza Ajdina kako bi se pomoglo oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu kojima je za daljnje liječenje nužna transplantacija krvotvornih matičnih stanica.

Poseban naglasak ove akcije je na pomoći oboljeloj djeci romskog podrijetla koja traže svog podudarnog darivatelja s obzirom na to da se nesrodni podudarni darivatelji koštane srži lakše pronalaze među istom etničkom skupinom.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 60.250 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 95 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju